YDH- Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Amerika’nın arabuluculuk yapması durumunda İsrail’le doğrudan görüşmeler başlatmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Japonya’da İngilizce olarak yayımlanan Asai Şimbon gazetesine demeç veren Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, Amerika’nın arabuluculuk yapması durumunda Suriye’nin İsrail’le doğrudan barış görüşmeleri başlatmaya hazır olduğunu söyledi.

 

Barack Obama yönetiminin ABD’de iktidar olmasını olumlu bir gelişme olarak niteleyen Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, ABD’den bölge barışı ile ilgili müzakerelere katılmasını istediklerini ve halen İsrail’in işgali altında bulunan Golan’ın Suriye’ye geri verilmesi gerektiğini söyledi.

 

Suriye ile İsrail arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda sürdürülen dolaylı görüşmeleri doğrudan görüşmelere başlamak için bir ön adım olarak gördüklerini belirten Esed, İsrail’le doğrudan görüşmelerin başlaması için Amerika’nın arabuluculuk rolü üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

 

İsrail’le görüşmeler konusunda ilerleme sağlanmasının İsrail’de kurulacak olan yeni hükümetin tutumuna bağlı olacağını belirten Beşşar Esed, bölgede barışın sağlanması için bölgedeki tüm asli tarafların sürece dahil olması gerektiğini söyledi ve Hizbullah ve Hamas’ın müzakere masasına oturması için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini ifade etti.