YDH- ABD, işgal sonrasında başbakan olarak atadığı İyad Allavi ile kapatılan Baas Partisi yetkilileriyle temaslarda bulunurken, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Baasçıların siyasi sürece katılmasına karşı olduğunu açıkladı.

 

Irak devlet televizyonu el-Irakiye’ye demeç veren Başbakan Nuri el- Maliki, Baasçıların siyasi sürece katılmasına karşı olduğunu bir kez daha belirterek, “Irak anayasası her ne unvan ve ad altında olursa olsun bu partinin faaliyetlerini yasaklamıştır ve ben de anayasaya bağlıyım” dedi.

 

Irak Başbakanı Nur el- Maliki, verdiği demeçte siyasi sürece katılma davetlerinin Iraklıların kanına elini bulaştırmamış olanlar için geçerli olduğunu söyledi.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Saddam rejimi ile işbirliği yapmaya mecbur bırakılmış kişilerin affedilmesine ve Iraklılara yönelik cinayet işlememiş olan grupları siyasi sürece davet ettiğine ilişkin açıklamaları üzerine Baas Partisi’nin de bu davet kapsamına sokulduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmış çeşitli siyasi kuruluşlar Baasçıların siyasi sürece katılmasına karşı olduklarını ifade etmişlerdi.