YDH- Abdulkerim Anzi liderliğindeki İslami Dava Partisi’nin merkezi yönetimle kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimi arasındaki sorunların giderilmesi için arabuluculuk yapacağı açıklandı.

 

Esvatu’l- Irak haber ajansının bildirdiğine göre İslami Dava Partisi’ne mensup dört kişiden oluşan bir heyet, Bağdat’taki merkezi yönetimle Erbil’deki Kürdistan bölgesel yönetimi arasındaki sorunların çözümü ile ilgili arabuluculuk temaslarında bulunmak üzere Süleymaniye’ye gitti.

 

İslami Dava Partisi heyetine başkanlık eden Irak Eğitim Bakanı Hıdır Huzai, merkezi yönetimle Kürdistan bölgesel yönetimi arasında yaşanan sorunların giderilmesi için arabuluculuk yapacak olan heyetin bugün Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkilileriyle ardından da Erbil’e giderek KDP Başkanı Mesud Barzani ile görüşeceğini açıkladı.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yabancı şirketlerle yaptığı petrol anlaşmaları ve Başbakan Nuri el-Maliki’nin anayasanın bazı maddelerinin gözden geçirilmesi yönündeki çabaları, Bağdat ve Erbil arasındaki en önemli sorunları oluşturuyor.

 

Bağdat’taki merkezi yönetim, dün Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle petrol anlaşması imzalayan bir Güney Kore şirketinin cezalandırılacağını ve bu şirketin ülkenin önemli petrol havzaları için yapılacak ihalelere alınmayacağını açıklamıştı.

 

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yabancı petrol şirketleriyle yaptığı anlaşmaların yasadışı olduğunu söylemişti.