Meşhedani: Çekilme takvimi programımızda var

07 Haziran 2006

SAAF-Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, çok uluslu gücün Irak’tan ayrılmasını öngören

SAAF-Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, çok uluslu gücün Irak’tan ayrılmasını öngören bir çekilme takvimi konusunda incelemeler yaptıklarını belirterek bu konunun programları içinde yer aldığını açıkladı.

 

Resmi bir ziyaret için İran’da bulunan Irak Parlamentosu başkanı Mahmud el-Meşhedani, İran Meclis Başkanı Gulam Ali Haddad Adil’le görüşmesinden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

 

Farsnews haber ajansı muhabirinin Irak meclisinin veya hükümetinin ABD’lilerle Irak’tan çekilmeleri konusunda herhangi bir temasları olup olmadığına ilişkin sorusuna şu cevabı verdi: “Şüphesiz yabancı güçlerin Irak’taki varlığı meselesi, göreve başladığımız günden beri bizim öncelikli meselemiz olmuştur. Bu konu defalarca görüşüldü ve çeşitli görüşler öne sürüldü.”

 

Sözlerini “Yabancı güçlerin Irak’taki varlığı, bizim istediğimiz bir şey olmadığı gibi, İran da bundan rahatsızdır, İran’dan bu konuyu en kısa sürede halledebilmemiz için bize yardım elini uzatmasını istiyoruz” diye sürdüren Meşhedani, bu meseleyi parlamentoda incelediklerini ifade etti.

 

Kendisinin İran ziyaretinden iki gün önce meselenin halledilmek üzere olduğunu belirten Meşhedani, öngördükleri planın daha fazla incelenme gerektirdiğinin anlaşılması üzerine nihai kararı, incelemeleri tamamladıktan sonra vermeyi uygun bulduklarını söyleyerek “Umarım bölge ülkeleri, özellikle de İran bize bu konuyu halletmemiz konusunda yardım eli uzatır” diye konuştu.

 

İran’a muhalif Halkın Mücahitleri örgütünün Irak’taki varlığı konusunda da sorulara muhatap olan Meşhedani, bugünkü Irak’ın Saddam dönemindeki Irak’tan farklı olduğunu belirterek “biz henüz Irak’ta tüm hakimiyeti ele alabilmiş değiliz, Irak hala ABD’nin hakimiyeti altında bulunuyor, anayasamızda Irak’tan komşu ülkelere zarar verici hiçbir harekete izin verilmeyeceğine ilişkin bir madde bulunuyor. Irak’tan İran’ı incitecek herhangi bir harekete izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Irak’ta yatırım yapan yabancı şirketlere de değinen Meşhedani, “Irak’a bizim kimliklerini bilmediğimiz birçok yabancı şirket geldi ve bunlar Irak’ta faaliyet gösteriyor. Biz bu konuda düzenlemeler yapmayı düşünüyoruz” dedi.

 

Irak’ın Arap ülkelerinden ve İran’dan yardım beklediğini söyleyen Meşhedani, “Ben bu ziyaretimde İran’ın her konuda Irak’la işbirliği yapmaya hazır olduğunu gördüm, Irak’a döndüğümde tüm yetkililere İran bizimle her konuda işbirliğine hazırdır, her alanda işbirliği komiteleri oluşturalım diyeceğim” diye konuştu.

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la görüşmesine de değinen Meşhedani, “Dün mücahit hardeşim Sayın Ahmedinejad’la görüştüm, bana her konuda Irak’la işbirliği zemini yarattıklarını söyledi, ne zaman isterseniz Irak’a gelmeye hazırım, Irak’ta bir hastane yapmak ve ilk taşı da kendi ellerimle koymak istiyorum dedi” diye konuştu.

 

Irak’taki federalizm konusuyla ilgili bir soruya da bu konunun Irak anayasasında yer aldığını belirterek cevap veren Meşhedani, “federal sistem, ileri bir sistemdir; ama federal sistem hemen uygulanabilecek bir sistem değildir, Irak’ın bu konuda daha fazla tecrübe sahibi olması gerekiyor” dedi.

 

Irak Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani, anayasada yapılacak değişikliklerle ilgili olarak yöneltilen bir soruya da şu cevabı verdi: “İşgalciler Irak’ı terk ettikten sonra Irak, tek parça bir ülke olarak kalacaktır. Ülkede demokrasi tam olarak uygulanabilirse, federal sistem de kurulabilir, şunu altını çizerek söylüyorum federalizm, Irak’ı parça parça edecek değil, birleştirecek bir sistemdir.”