YDH- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, ABD ve müttefiklerinin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesini tehlikeli bir maceracılık olarak niteledi.

 

Saddam rejiminin devrilmesinin yıldönümü münasebetiyle bir konuşma yapan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak’ın işgalinin tehlikeli ve hesabı iyi yapılmamış bir maceracılık olduğunu belirterek yaşanan süreç içerisinde Irak halkının acılarının ve sıkıntılarının açıklanamaz bir şekilde arttığını söyledi.

 

“Herkesin gözü Saddam rejiminin değiştirilmesindeydi, ancak bu görev Irak halkının eliyle daha kolay yerine getirilebilirdi” diyen Haşimi, Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda da açıklamada bulunarak Irak güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenlik yetkisini devralmaya hazır olduğunu söyledi.

 

Irak’ta yaşanan son terörist saldırıların güvenlik güçlerinin Irak’taki güvenlik yetkisini devralmaya hazır olmadığı yönünde oluşturduğu algının yanlış olduğunu savunan Haşimi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’tan çekilme konusunda Irak’la imzalanan anlaşmaya olan bağlılığının son derece olumlu olduğunu ifade etti.

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ayrıca ülkede ulusal bir uzlaşma sağlanmadıkça Irak’taki güvenlik durumunun kırılganlığını sürdüreceğini söyledi.