Baradei: İsrail de Denetime Alınmalı

07 Haziran 2006

YENİŞAFAK- 1970'te yürürlüğe giren nükleer rejim anlaşmasını Hindistan, Pakistan ve İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını gerekçe göstererek

YENİŞAFAK - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, Ankara ziyareti öncesi Viyana'da NTV'den Murat Akgün'e verdiği demeçte İsrail'in, nükleer silahları olmasına rağmen İran'a uygulanan baskının bir benzerine karşılaşmamasının nedenini "Çünkü nükleer silahların yayılmasını engelleme rejimi kusursuz uygulanmıyor" diye açıkladı.

 

Baradei, 'İran'ın Hindistan, Pakistan ve İsrail'den ne farkı olduğu' sorusuna da 1970'te yürürlüğe giren nükleer rejim anlaşmasını Hindistan, Pakistan ve İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarını gerekçe göstererek imzalamadığını belirtti. 'Sisteme dâhil olanların cezalandırıp sistemin dışında kalanların neden cezasız bırakıldığı' sorusunun yerinde olduğunu belirten Baradei, "Bu böyle süremez. Anlaşmayı imzalayan 180 ülkeye, 'Sizin üzerinizdeki denetimleri artıracağız' derken, diğerleri 'Biz nükleer cephaneliğimizi geliştireceğiz' diyemez" dedi.

 

Baradei, gerçekten başarılı olunmak isteniyorsa, önce ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere'nin nükleer cephaneliklerini küçültmeleri, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmayı uygulamaları, nükleer silah yapımında kullanılan malzemelerin üretimini yasaklamaları ve nükleer silahların stratejik rolünü vurgulamaktan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

 

Baradei, İran'ın nükleer programıyla ilgili soruna diplomasi yoluyla çözüm bulunacağından hala çok iyimser olduğunu belirterek, "Çünkü bu sorunun askeri bir çözümü yok. Ve her iki tarafın da birlikte çalışmaları gerektiğini anladılar" dedi. Baradei, bu sorunun çözülmesi konusunda Türkiye'nin tarafları müzakere masasına getirmek için önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.