YDH- Irak hükümeti, el-Kaide ile mücadele için kurulan Uyanış Konseyi adlı milis gruplarıyla herhangi bir sorunun bulunmadığını açıkladı.

 

Irak resmi haber ajansının haberine göre konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Irak hükümeti, Uyanış Konseyleri’nin ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanmasının unsurlarından biri olduğunu belirterek hükümetin Uyanış Konseyleri’ni hedef almasının söz konusu olmadığını ifade etti.

 

Bazı basın kuruluşlarının Uyanış Konseyleri ile hükümet arasında ihtilaf çıkarmaya çalıştığını belirten Irak hükümeti, “Hükümet, Uyanış Konseyleri ve aşiretlerle, ülkede güvenlik ve istikrara yardımcı olmaya başlamalarından bu yana iyi ilişkiler içerisindedir” ifadesine yer verdi.

 

Bağdat’ın el-Fazl bölgesi Uyanış Konseyleri sorumlusu Adil el-Meşhedani’nin sivillere yönelik cinayet suçlamasıyla tutuklanmasından sonra Uyanış Konseyleri ile hükümet arasında gerilimler yaşandığı öne sürülmüş ve Iraklı Sünni politikacılardan Salih el-Mutlak, hükümeti Uyanış Konseyleri’yle anlaşmalarına bağlı kalmamakla suçlamıştı.

 

El-Kaide ile mücadele için örgütlenen Uyanış Konseyleri’nin maaşlarını uzun bir süre ödeyen Amerika, geçtiğimiz aylarda bu güçlerin tüm sorumluluğunu Irak hükümetine devretmişti.