YDH- İran Sistemin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, Kuzey Irak’taki Kürdistan bölgesinin İran için doğal bir işbirliği ortağı olduğunu belirtti.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı ve KYB Genel Sekreteri Kosret Resul’ü Tahran’daki bürosunda kabul eden İran Sistemin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani, İran’ın Saddam rejiminin dayattığı savaş yıllarında Irak Kürtlerinin gösterdiği işbirliğini unutmayacağını belirterek, “Kürdistan Bölgesi, İran için doğal bir işbirliği ortağıdır” dedi.

 

Irak’ın yeniden yapılanmasının acil ve zaruri bir durum oluşturduğunu belirten Ayetullah Rafsancani, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra İran’la Irak arasında gelişen ilişkilere dikkat çekerek “Altyapı tesisleri, petrol, yol ve baraj yapımı, eğitim ve kültür, İran’la Kürdistan bölgesinin geliştireceği işbirliği alanları olabilir” dedi.

 

Irak’taki tüm etnik ve mezhebi kesimlerin birlik ve beraberliğinin ilerleme ve kalınma için bir zorunluluk olduğunu belirten Rafsancani, kendisinin Irak’a yaptığı ziyaretin en önemli hedeflerinden birinin de Irak’ta vahdetin korunması yönünde çalışmak olduğunu söyledi.

 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkan Yardımcısı Kosret Resul de Ayetullah Haşimi Rafsancani’ye bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani’nin davet mektubunu iletti ve Irak Kürtleriyle İran’ın eski dostlar olduğunu belirtti.

 

İran’ın 30 yıl içerisinde bölgede benzersiz bir güç haline gelmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Resul, “İran İslam Cumhuriyeti’nin benzersiz bir bölgesel güç haline gelmesinde Kürtler de kendilerini pay sahibi görmektedirler” dedi ve Saddam rejimi döneminde sürdürülen ortak mücadelenin yeni dönemde de artarak sürmesi dileğinde bulundu.