YDH- Mahmud el- Meşhedani’nin istifası sebebiyle aylardır boş bulunan Irak meclis başkanlığına Hizb-i İslami milletvekillerinden İyad Samerrai’nin seçildiği bildirildi.

 

Bugün meclis başkanının seçilmesi gündemiyle yapılan oturumda Irak Uzlaşma Cephesi adayı İyad Samerrai, 153 oy alarak Irak meclis başkanlığına seçildi.

 

1946 yılında doğan İyad Samerrai, 1970 yılında mühendislik fakültesinden mezun oldu ve 1980 yılına kadar Irak’ta çeşitli devlet kurumlarında görev yaptı. 1962 yılında Müslüman Kardeşler Hareketi’ne katılan İyad Samerrai, 1985 yılından itibaren çeşitli Arap ülkelerinde İslami faaliyetler içerisinde bulundu.

 

Parlamentodaki en büyük Sünni siyasi parti olan Hizb-i İslami’nin yeniden yapılandırılmasında çok önemli bir rol oynadığı belirtilen İyad es-Samerrai, 2002 yılında da partinin genel sekreterliğine getirildi.

 

İyad Samerrai, meclis başkanlığına seçilmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada, bu göreve seçilmek için hiçbir yasadışı ön şart kabul etmediğini söyledi.

 

Eski Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’nin istifasından sonra siyasi partiler arasında yeni bir isim üzerinde uzlaşmaya varılamaması sebebiyle Irak meclis başkanlığına uzun süre seçim yapılamamıştı.