YDH- Amerikalı askeri yetkililerin Irak’taki bazı kentlerden çekilmenin ertelenebileceğine yönelik açıklamalarından sonra Irak’ta terörist saldırılarda adeta patlama yaşanıyor.

 

Amerikan askeri yetkililerinin Irak’tan çekilme konusunda Başkan Barack Obama’nın tutumundan farklı açıklamalar yapması sonrasında Irak’taki terörist saldırılarda yaşanan ciddi tırmanış dikkat çekici bulunuyor.

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın Bağdat ve Washington arasında imzalanan anlaşma uyarınca Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi konusundaki kararlılığına rağmen, Bağdat ve Washington arasında imzalanan güvenlik anlaşmasının çekilmeyle ilgili bazı maddelerinin gözden geçirilmesini isteyen Amerikalı üst düzey askeri yetkililer ülkedeki güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek, çekilmenin ertelenmesini talep ediyor.

 

Irak’taki ABD birliklerinin Komutanı General Ray Odierno’nun geçtiğimiz hafta Musul ve Bakuba kentlerindeki güvenlik sorunları yüzünden Amerikalı güçlerin bazı kentlerden çekilmesinin ertelenebileceğini açıklamasından sonra Irak’taki terörist saldırılarda ciddi bir tırmanış yaşanmaya başlandı.

 

Geçtiğimiz iki yıl içerisinde güvenlik alanında büyük ilerlemelerin kaydedildiği Irak’ta, son haftalarda tırmanış gösteren terörist saldırılara bugün de yenileri eklendi.

 

El Cezire televizyonunun haberine göre cuma namazı sırasında İmam Musa Kazım’ın türbesinin çıkış kapısında üzerindeki patlayıcıları havaya uçuran teröristler, 60 kişinin ölümüne yol açtı.

 

Saldırıda ölenlerin 20’sinin İranlı olduğu belirtilirken, dün de Mikdadiye’deki bir lokantaya düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybeden İranlıların sayısının 56’ya yükseldiği bildirildi.

 

Dün, Bağdat ve Bakuba’da düzenlenen iki terörist saldırıda 84 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

 

Amerikan askeri yetkililerinin güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek çekilmenin ertelenmesini ve ABD ile Irak arasında yapılan çekilme anlaşmasındaki bazı maddelerin gözden geçirilmesini talep etmesinin ve ABD’nin kontrolü altında tuttuğu cezaevlerindeki teröristleri Irak güvenlik güçleriyle istişarede bulunmaksızın serbest bırakmasının ardından ülkedeki terörist saldırılarda ciddi bir tırmanış yaşanması dikkat çekici bulunuyor.