YDH- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Lübnan gezisi, Washington’un seçimler öncesinde Lübnan’daki 14 Martçı gruplara destek ziyareti olarak algılandı.

 

30 yıl aradan sonra ilk kez bir ABD başkan yardımcısının Lübnan’a geldiğine dikkat çeken el-Menar televizyonu, ziyaretin hedefinin 14 Martçı gruplara seçim desteği vermek olduğu yorumunu yaptı.

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ve Başbakan Fuad Sinyora’dan başka eski Devlet Bakanlarından Naile Muaviz’in evinde 14 Martçı liderlerle de özel bir görüşme yaptığını belirten el-Menar televizyonu, Washington’un 14 Martçılara Başkan Yardımcısı düzeyinde destek veriyor olmasının Lübnanlıların alay konusu olduğunu duyurdu.

 

Öte yandan bir süre önce de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Beyrut’a geldiğine dikkat çeken Hizbullah ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Lübnan ziyaretine tepki gösteren bir bildiri yayımladı ve ABD’nin Lübnan’a yönelik bu aşırı ilgisinin arkasında başka amaçlar saklı olduğunu ifade etti.

 

ABD’nin bu aşırı ilgisinin Washington açısından İsrail’in güvenliğinin bölge politikalarıyla ilgili en öncelikli mesele olduğunu gösterdiğini belirten Hizbullah, başta Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman olmak üzere Lübnanlı yetkililerin Biden’le yaptıkları görüşmede İsrail’in Lübnan’da ele geçirilen casusluk şebekelerini ve İsrail’in hava ihlalleriyle 1701 sayılı Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnediğini gündeme getirmesini istedi.

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le yaptığı görüşmede bölgede Lübnan çıkarlarına aykırı olacak hiçbir çözüm önerisini kabul etmeyeceklerini söylediğini belirten El-Menar televizyonu, Cumhurbaşkanı Süleyman’ın ayrıca Filistinli mültecilerin Lübnan’da iskan edilmesine de karşı olduklarını ifade etti.

 

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri de Biden’i kabulü sırasında İsrail’in ne ABD tarafından hazırlanan 1559 sayılı ne de 1701 sayılı BM kararına uymadığını söyledi.