YDH- Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Velid Canbolat, hükümet olarak Hizbullah’ın telefon şebekesiyle ilgili geçen yıl aldıkları kararda hata yaptıklarını söyledi.

 

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat, 2008 yılının mayıs ayında Hizbullah’ın telefon şebekesinin yasadışı olduğu yönünde alınan hükümet kararında yanlış davranıldığını belirterek kendisinin bu konuda aceleci davrandığını itiraf ettiğini söyledi.

 

Lübnan hükümetinin 5 Mayıs 2008’de Hizbullah’ın telefon şebekesinin yasadışı olduğuna dair karar alıp Havaalanı Güvenlik Yetkilisi Vefik Şukayr’ı görevden alması için çok çaba gösterdiğini belirten Canbolat, bugün bu konuda çok aceleci davranmış olduğunu itiraf ettiğini söyledi.

 

Öte yandan en büyük Hıristiyan Parti olan Ulusal Özgürlük Hareketi’nin lideri Mişel Aun, ülkenin güneyinin Hizbullah sayesinde İsrail işgalinden kurtarıldığını belirterek “Hizbullah silahını hiçbir zaman içeriye doğrultmamıştır” dedi.

 

Hükümetin 5 Mayıs 2008’de aldığı karara Hizbullah’ın 6 ve 7 Mayıs’taki müdahalelerine de değinen Mişel Aun; hükümet, Hizbullah’ın Lübnan devletiyle yaptığı anlaşmaya aykırı olarak bu kararı aldı. O gün yaşanan çatışmalara hükümetin aldığı yanış karar sebep oldu. Ben bugün Hizbullah’ın silah kullanmasından korkmuyorum” dedi.

 

Lübnan’ın İsrail’le bir neticeye varması için Hizbullah’ın hükümette olması gerektiğini belirten General Mişel Aun, Hizbullah bir ulusal savunma gücü olarak Lübnan ordusunun bir parçası olmalıdır” dedi.