YDH- 7 Haziran’da parlamento seçimlerine gidecek olan Lübnan’da geçen dört yılda yaşanan ve ülkenin kaderinde önemli değişikliklere sebep olan olayları sizler için derledik.

 

2005 yılı

14 Şubat: Lübnan eski Başbakanlarından Refik Hariri, Beyrut’ta uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürüldü. Batılı tarafından desteklenen liderler, saldırıdan Suriye’yi sorumlu tuttu.

 

26 Nisan: Refik Hariri cinayeti konusunda kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Suriye, 29 yıl sonra Lübnan’daki askerlerini çekti.

 

Mayıs: BM Güvenlik Konseyi, Refik Hariri cinayetinin aydınlatılması için araştırma yapılmasını istedi.

 

Mayıs- Haziran: Yapılan seçimlerinde, Suriye karşıtı gruplar parlamentodaki sandalyelerin çoğunu kazandı. Başbakan Fuad Sinyora, Hizbullah’tan bakanların da yer aldığı kabinesini kurdu.

 

20 Ekim: Birleşmiş Milletler, yapılan ilk araştırmaların Suriye’nin Refik Hariri cinayetine karıştığının ortaya çıktığını açıkladı.

 

12 Aralık: Lübnan parlamentosundaki Suriye karşıtı milletvekillerinden Cubran Tueyni öldürüldü.

 

2006 yılı

12 Temmuz- 14 Ağustos: Hizbullah’ın sınırı geçen iki İsrail askerini esir almasını gerekçe gösteren İsrail, 33 gün süren Lübnan-İsrail savaşını başlattı. 33 gün süren savaş, BM’nin arabuluculuğuyla sona erdi. Savaşta çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu 1100 Lübnanlının, çoğunluğunu askerlerin oluşturduğu 160 İsraillinin öldüğü açıklandı.

 

15 Kasım: Ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki görüşmelerin çıkmaza girmesi sebebiyle, Lübnan kabinesindeki Şii bakanlar istifa etti. Kabinede her kesimden temsilcinin bulunmasını öngören Taif Anlaşması’na göre Şii bakanların istifa etmiş olması sebebiyle Fuad Sinyora kabinesinin yasal dayanağı kalmamış oldu.

 

21 Kasım: Lübnan Sanayi Bakanı Pier Cumeyyil, öldürüldü.

 

2007 yılı

20 Mayıs: Lübnan ordusu ile el-Kaide’nin Lübnan kolu olarak nitelenen Fethu’l- İslam örgütü arasında Nehru’l- Barid Filisitn mülteci kampında yaşanan ve 15 hafta süren çatışmalarda yaklaşık 400 kişi öldü.

 

10 Haziran: Uluslar arası Refik Hariri mahkemesi kuruldu.

 

14 Haziran: Suriye karşıtı parlamenterlerden Velid Aydo öldürüldü.

 

19 Eylül: Suriye karşıtı siyasi liderlerden Antuan Ganim öldürüldü.

 

23 Kasım: Emil Lahud’un cumhurbaşkanlığı süresi sona erdi. 14 Martçıların yeni cumhurbaşkanını parlamento çoğunluğuyla, 8 Martçıların da uzlaşmayla seçmek istemesi sebebiyle cumhurbaşkanlığı seçimi bir siyasi krize dönüştü.

 

12 Aralık: Lübnan Ordusu Operasyon Komutanı General Fransua el-Hac öldürüldü.

 

2008 yılı

7-14 Mayıs: Lübnan hükümetinin aldığı yasadışı kararla Hizbullah’ın telefon şebekesini iptal etmek istemesi yüzünden başlayan bir haftalık çatışmalarda yaklaşık 80 kişi öldü. Hükümet, kararını geri almak zorunda kaldı.

 

21 Mayıs: Katar’ın arabuluculuğunda bir araya gelen Lübnanlı rakip siyasi gruplar, yeni cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesi, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve seçim yasasının değiştirilmesi konularını içeren Hizbullah talepleri konusunda uzlaşmaya vardı. Ordu Komutanı Mişel Süleyman, Lübnan’a cumhurbaşkanı seçildi.

 

15 Temmuz: Fuad Sinyora, ulusal birlik hükümeti kurdu.

 

15 Ekim: Suriye ve Lübnan resmi diplomatik ilişkilerini başlattı.

 

2009 yılı

23 Nisan: Suriye’de görev yapacak Lübnanlı ilk konsolos belirlendi. Bir ay sonra da Suriyeli ilk büyükelçi Beyrut’taki görevine başladı.

 

29 Nisan: Uluslar arası Refik Hariri Mahkemesi, 4 yıldır hakkında herhangi bir suçlama yapılmayan Lübnanlı dört generalin suçsuz olduğuna hükmederek generalleri serbest bıraktı.