YDH- İran cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir haftadan az bir zaman kala İran halkı daha önce benzeri görülmemiş bir seçim atmosferine tanıklık ediyor.

 

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi ile yaptığı televizyon tartışmasında eski cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani’yi, Muhammed Hatemi’yi, sağ cenahın önemli isimlerinden Natık Nuri’yi ağır ifadelerle suçlayıp Rafsancani ve Natık Nuri’nin ailelerini ülkeyi soymakla ve Musevi’nin eşi Zehra Rahneverd’i diploması olmadığı halde rektörlük yapmakla itham etmesinin yankıları sürüyor.

 

Mir Hüseyin Musevi ile katıldığı televizyon programında Ahmedinejad’ın yönelttiği suçlamalardan ve hakaretlerden dolayı kendilerine cevap hakkı doğduğunu belirterek televizyon aracılığıyla suçlamalara açıklama getirmek isteyen kişilere “seçimlerden sonra belki açıklama yapma imkanı verilebileceği” belirtilirken, dün gece televizyon programında Ahmedinejad’la tartışan cumhurbaşkanlığı adaylarından Mehdi Kerrubi’nin sözleri Ahmedinejad’da şok etkisi yarattı.

 

Tartışmanın ilk turunda Ahmedinejad’ın hem kişiliğinde hem de yönetim anlayışındaki zafiyetlere dikkat çeken Kerrubi, Ahmedinejad’dan BM Genel Kurulunda konuşma yaptığı sırada etrafında bir nur halesi gördüğüne ve genel kuruldaki herkesin gözlerini kırpmadan kendisini dinlediğine dair Ayetulah Cevadi Amuli’ye söylediği sözlerle ilgili açıklama istedi.

 

Ahmedinejad’ın nasıl olup da kurulda yaptığı konuşma sırasında hem elindeki kağıdı okuyup hem de etrafında oluşan nur halesini ve salondaki herkesin gözlerini kırpmadan kendisini izlediğini görmeyi başardığını soran Kerrubi, Ahmedinejad’ın Irak ziyareti sırasında Amerikalıların kendisini kaçırmak istediklerine ilişkin iddialarına da açıklama getirmesini istedi.

 

“ABD; iğrençtir, zalimdir, müstekbirdir; ama hesabı kitabı vardır. ABD kendi kontrolü altındaki bir ülkeyi ziyarete gelen bir ülkenin cumhurbaşkanını nasıl kaçırmayı düşünebilir?” dedikten sonra Ahmedinejad’ı ülkeyi küçük düşüren bu tür tutumlardan uzak durmaya çağıran Kerrubi, naklettiği bir hadisle de çocukların bile yalan söylenerek kandırılmaması gerektiğini hatırlattı.

 

Ahmedinajad ise, Kerrubi’nin ülkedeki büyük plan ve projelerle ilgili görüşlerini sorması gerektiğini ve kendisine bu konularda eleştiri getirmesi gerektiğini söyleyerek başladığı konuşmasında Kerrubi’nin sorularına cevap verme ihtiyacı duymadığını belirtti ve Mehdi Kerrubi’yi ABD’yi savunmaya çalışmakla suçladı.