YDH- İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Ahmedinejad’ın yüzde 64 oyla kazandığının açıklanması İran’da şok etkisi yaratırken, cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi, açıklanan sonuçları bir “hokkabazlık” olarak niteledi.

 

Cumhurbaşkanlığı adaylarından Mir Hüseyin Musevi, açıklanan seçim sonuçlarıyla ilgili bir bildiri yayımlayarak seçimlerde açıkça hile yapıldığını belirtti.

 

Seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan hilelerin “kutsal İslam Cumhuriyeti nizamının temellerini sarsmaktan ve yalanın ve istibdadın hakim olmasını sağlamaktan başka bir şey olmadığını” belirten Musevi, “bu sürecin arka planındaki tehlikeli sırları ifşa edeceğiz ve bunun ülkenin yazgısına yönelik yok edici etkilerini açıklayacağız” dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer adaylarından Hüccetulislam Mehdi Kerrubi de seçim sonuçlarını “şaşırtıcı bir skandal” olarak niteledi ve açıklanan seçim sonuçlarını kabul etmediklerini halkın oyu üzerinde oynanan mühendislik karşısında susmayacaklarını ifade etti.

 

Mir Hüseyin Musevi’nin eşi Bayan Zehra Rahneverd de seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının adayların isimlerinin yer değiştirilerek yapılmış açıklamalar olduğunu söyledi.

 

İranlı siyasi gözlemciler, bir önceki seçimde sandık başına gitmeyen yaklaşık 12 milyon seçmenin bu seçimde Mahmud Ahmedinejad’a oy kullanmış olabileceğinin gerçekçi gözükmediğini belirterek aslında Mir Hüseyin Musevi’nin kazandığı oyların İçişleri Bakanlığı tarafından Mahmud Ahmedinejad kazanmış gibi gösterildiğini iddia ediyorlar.