YDH- İran cumhurbaşkanlığı adaylarından Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi, Anayasayı Koruyucular Kurulu’ndan seçimleri iptal etmesini istedi.

 

Resmi açıklamaya göre cumhurbaşkanlığı seçimlerini sonuncu sırada tamamlayan Hüccetulislam Mehdi Kerrubi, Mahmud Ahmedinejad’ı cumhurbaşkanı olarak tanımadığını belirtirken diğer aday Mir Hüseyin Musevi, “şiddetten uzak durma ilkesine riayet ederek barışçı protesto eylemlerini sürdürmesini” istedi.

 

Hüccetulislam Mehdi Kerrubi, yayımladığı bildiride halkın seçimlere yoğun katılımına işaret ederek “şundan emin olun ki bu seçimlerdeki adaylarınız sizin haklarınızı korumak konusunda en küçük bir ihmal göstermeyecektir” dedi.

 

Bildirisinde “bu seçimlerin açıklanan sonuçları gayri meşudur ve bundan çıkan hükümet de ulusal nitelikten ve toplumsal salahiyetten yoksundur. Bu yüzden sayın Mahmud Ahmedinejad’ı İran Cumhurbaşkanı olarak tanımıyorum” ifadelerine yer veren Kerrubi, Anayasayı Koruyucular Kurulu’ndan bu seçimleri iptal etmesini ve seçimleri yenilemesini istedi.

 

Mir Hüseyin Musevi de yayımladığı bildiride halktan tüm kentlerde şiddete başvurmadan geniş çaplı protesto gösterileri düzenleyerek seçimlerin yapılış tarzına tepki göstermesini istedi.