Iraklı parlamenterden Arap medyasına eleştiri

07 Kasım 2006

SAAF-Irak Diyalog Cephesi milletvekillerinden Muhammed Salih ed-Duleymi, Arap medya

SAAF-Irak Diyalog Cephesi milletvekillerinden Muhammed Salih ed-Duleymi, Arap medya kuruluşlarının yaptıkları yayınların Şii-Sünni çatışmasını körüklediğini söyleyerek söz konusu kuruluşları eleştirdi.

 

El-Alem televizyonuna bir demeç veren Muhammed Salih ed-Duleymi, “Bu uydu kanalları, bu hastalık tohumlarını Irak’a ektiler; ama Irak’ın toplumsal durumu bu ithal hastalığın daha da yayılmasına izin vermeyecek” diyerek Irak’taki tüm akıl sahiplerinin işlenen bu cinayetlerin ithal olduğunu bildiğini ifade etti.

 

ABD’nin Irak’ta ilan edilen Ulusal Uzlaşma Planı’nı sabote ettiğini belirten Muhammed Salih ed-Duleymi, ABD’nin Nuri el-Maliki’yi de başbakanlıktan devirmeye çalıştığını söyledi.

 

Başbakan Maliki tarafından gündeme getirilen Ulusal Uzlaşma Planının olumlu bir adım olduğunu belirten Duleymi, bazı unsurların bu planı başarısızlığa uğratmak için iç savaş çıkarmaya çalıştığını söyledi.

 

ABD’nin Irak’a ithal edeceği demokrasiyi reddettiklerini söyleyen Duleymi, “ABD şu an Irak’ta tehlikeli bir çıkmazda bulunuyor ve dünyanın dikkatini Irak’taki duruma yöneltebilmek için halkı öldüren silahlı gruplardan medet umuyor” diye konuştu.

 

Uzlaşma Planının Irak halkının katledilmesini engellemenin tek çözüm yolu olduğunu belirten Duleymi, Irak’ta sükunetin sağlanması konusunda dini merceiyetin oynadığı rolü takdir ettiğini söyleyerek “Dini merceiyet, bilinçlidir ve Irak’taki durumu çok daha iyi bilmektedir. Dini merceiyet şimdiye kadar takındığı tutumla Irak’ın emniyet supabı olmuştur” diye konuştu.