YDH- İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, yönetimin halkın huzurunu ve güvenliğini ihlal edenlere karşı müdahale etme görevi olduğunu; ancak dostla düşmanın karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

 

Hz. Ali’nin doğum günü münasebetiyle bir konuşma yapan İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, seçim sonrasında yaşanan olaylara ve bunlara müdahale biçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

12 Haziran’da yapılan seçimlere yüzde 85 oranındaki görkemli katılımın İslam Devrimi’nin 30 yıl sonra da halkla iç içe olduğunu gösterdiğini belirten Ayetullah Hamenei, “düşmanın halk arasında fitne çıkarmak için harekete geçmiş ve bunu bir ölçüde de başarmıştır; fakat halk bu komployu etkisiz bırakmalıdır” dedi.

 

Seçimlerde yaşanan rekabetin İran’ın aile içi meselesi olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “bazen aile içindeki bu rekabette öfke de oluşabilir; ama bu meselenin yabancılarla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” diye konuştu.

 

“Bazı Batılı ülke liderleri, cumhurbaşkanı, başbakan veya dışişleri bakanı düzeyinde kendilerini hiç ilgilendirmeyen İran’ın iç işlerine açıkça müdahale ettiler. Daha sonra da İran’ın iç işlerine karışmadıklarını söylediler. Bir yandan kargaşayı teşvik ettiler, bir yandan da İran halkını kargaşacı olarak nitelediler” diyen Ayetullah Hamenei, kargaşa çıkaranların Bazı Batılı ülkeler tarafından maddi olarak desteklenen küçük bir grup olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazıları destekledikleri adayların bekledikleri ölçüde oy alamaması sebebiyle kızgınlık ve rahatsızlık duymaktadır ve bu da doğaldır. Bu, kargaşacılık demek değildir. Dolayısıyla ABD’nin Avrupa’nın ve Siyonistlerin sultası altındaki medyanın İran halkını kargaşacı olarak nitelemesi, İran halkına yapılmış bir hakarettir.”

 

Batılı ülke liderlerini İran’ın iç işlerine karışmamaları konusunda sert bir şekilde uyaran Ayetullah Hamenei, “Bu devletler, açıklamalarına ve tutumlarına dikkat etmeli ve akıllarını başlarına almalıdır; aksi taktirde İran halkı buna tepki gösterecektir” dedi.

 

İran’ın iç işlerine müdahale eden ülkelerin bu tutumlarının onların İran’la ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini belirten İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, “İslam Cumhuriyeti yetkililerinin birbirleriyle ihtilafları da olsa onlar düşman karşısında ve ülkenin bağımsızlığı konusunda tek bir yumruk olurlar. Düşman şunu bilmelidir ki İran halkı arasında ayrılık çıkaramayacaktır” dedi.

 

Düzenlenen siyasi gösterileri fırsat bilerek kamu mallarına zarar veren ve halkın huzurunu ve asayişini bozan kargaşacılarla halkın birbirinden ayrı tutulması gerektiğini belirten Ayetullah Hamenei, “İslam nizamı, kendi vazifesi doğrultusunda halkın huzurunu ve asayişini bozanlara ve gençleri tehdit edenlere müdahale edecektir; ancak asla dostla düşmanı karıştırmamalıyız, bir hatası yüzünden dostu düşman görmemeliyiz” dedi.