YDH- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bugün bir saat içerisinde dört bakanını görevden aldığı yönündeki haberler gerçeklik kazanıyor.

 

İran hükümetinin bugün sadece İstihbarat Bakanı Muhsin Ejei’nin görevden alındığını açıklamasına ve diğer bakanların görevden alındığı yönündeki haberlerin yalanlanmasına rağmen, Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seffar Herendi’nin de görevden alındığı ortaya çıktı.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İran Kütür ve İslami İrşad Bakanı Seffar Herendi, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın görevden alınması yönünde verdiği ilk hüküm doğrultusunda görevinden istifa ettiğini belirtti.

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeni hükümet dönemine resmen başlamasına bir hafta kala bugün kabinesinden dört bakanın görevine son vermesi üzerine mecliste bakanlarının yarısı görevden alınan bir kabinenin anayasa hükmü gereği yasal dayanağını yitireceği belirtilmiş, hükümet ise açıklama yaparak sadece İstihbarat Bakanı’nın görevden alındığını ifade etmişti.

 

Hükümet açıklamasında Ahmedinejad’ın yeni kabinede değiştireceğini söylediği bakanların sanki şimdi görevden alınmışlar gibi algılandığı belirtilse de Kültür Bakanı Herendi’nin Ahmedinejad’ın görevden alınması yönünde verdiği ilk hüküm doğrultusunda görevinden istifa ettiğini açıklaması, diğer bakanların da aslında görevden alındığı ihtimalini güçlendiriyor.

 

Cumhurbaşkanı Ahmednejad’ın İslam İnkılabı Rehberi’nin talimatına rağmen cumhurbaşkanı yardımcılığına tayin ettiği Rahim Meşşai’yi görevden almamakta diretmesi üzerine son yapılan bakanlar kurulu toplantısında sert tartışmaların yaşandığı ve İstihbarat, Kültür ve Çalışma bakanlarının toplantıyı terk ettikleri açıklanmıştı.