YDH- İran Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, seçim sonrasında tutuklananların durumunun bir hafta içinde aydınlığa kavuşturulması yönünde talimat verdi.

 

İlna haber ajansının bildirdiğine göre İran Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, yargı yetkililerine talimat vererek, seçimlerden sonra tutuklanan şahısların durumunun bir hafta içerisinde belirlenmesini ve hakkında cezaevinde kalmasını gerektirmeyen suçlamalarda bulunulan şahısların da serbest bırakılmasını istedi.

 

Aralarında Tahran savcısının da bulunduğu yargı yetkilileriyle seçimlerden sonra tutuklanan şahısların durumunu görüşmek üzere bir toplantı yapan Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Şahrudi, savcıdan tutukluların durumunun bir hafta içerisinde netleştirilmesini ve cezaevinde kalmasını gerektirmeyecek suçlamalar yöneltilen kişilerin derhal serbest bırakılarak tutuklu sayısının mümkün olduğunca azaltılmasını istedi.

 

Yargı mensuplarından oluşan bir heyeti seçimlerden sonra tutuklananlarla görüşmekle görevlendiren Ayetullah Şahrudi, heyetten tutukluların sorgusunun vatandaşlık hakları çerçevesinde yapılıp yapılmadığına ilişkin bir rapor hazırlamasını istedi.

 

Taran savcılığında bir şube oluşturulması talimatı da veren Ayetullah Şahrudi, gerekmesi durumunda başsavcılıkta, yargı organında ve silahlı kuvvetlerde de oluşturulacak şubeler aracılığıyla son olaylarda şiddete maruz kalan, can ve mal kaybına uğrayan şikayetçilerin şikayetlerinin alınması ve bu konudaki yargı sürecinin bir an önce başlatılması emrini verdi.

 

Öte yandan son olaylarda tutuklananların sayısının 300 olduğunu açıklayan İran Yargı Gücü Sözcüsü, bu kararla birlikte tutuklu sayısının en az düzeye indirilmesini umduğunu söyledi.