İsrail saldırılarında 28 Lübnanlı sivil öldürüldü

01 Ocak 1970

SAAF-İki İsrail askerinin Hizbullah tarafından esir alınmasıyla başlayan İsrail Lübnan gerginliği

SAAF-İki İsrail askerinin Hizbullah tarafından esir alınmasıyla başlayan İsrail Lübnan gerginliği tırmanıyor.

 

Bugün İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında 10’u çocuk 28 Lübnanlı sivil öldürüldü. İsrail hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları Hizbullah’ın yayın organı olan el-Menar televizyonunun binasıyla bir camiyi de vurdular.

 

İsrail’in, Nebatiye yakınlarındaki bir köyde yaşayan Şii bir din aliminin evine havadan füzelerle saldırması sonucu, evin hanımı ile evde bulunan 8 çocuk hayatını kaybetti.

 

İsrail’in, Lübnan’ın Tayr kenti yakınlarındaki Bafili köyüne yaptığı bir hava saldırısında da aralarında 10 aylık bir bebeğin de bulunduğu 7 kişilik bir aile öldürüldü.

 

Yine İsrail hava saldırıları sonunda “Beraşit”te 2, “Şur”da 5, “Sureyfe”de 3 Lübnanlı sivil öldürülürken “Tayr” kentinin güneydoğusunda yer alan “Zıbkın” köyünde de bir kız çocuğu öldürüldü, çocuğun iki kardeşi de yaralandı.

 

Çarşamba günü ise Hizbullah savaşçılarından biri öldürülmüştü, İsrail, Lübnanlı bir kadının İsrail’e füze saldırısı yaptığı sırada öldürüldüğünü belirtti.

 

Dünyadan İsrail saldırısına tepkiler

 

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, İsrail'in, Beyrut havaalanının bombalanması dahil olmak üzere Lübnan'da düzenlediği saldırılarla ölçüyü kaçırdığını söyledi. Douste-Blazy, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, “Birkaç saat boyunca Fransa'nın dostu olan, tamamıyla egemen bir ülkenin havaalanı bombalandı. Bu ölçüyü kaçırmaktır” diye konuştu.

 

Fransa Dışişleri Bakanı, Hizbullah örgütünün İsrail'in kuzeyine füze atmasını ve İsrail askerlerini kaçırmasını da kınayarak, bunların ”sorumsuzca eylemler” olduğunu belirtti. Taraflar için tek çözümün mantık yoluna dönüş olduğunu ifade eden Philippe Douste-Blazy, Lübnan'ın konuyu mümkün olan en kısa zamanda BM Güvenlik Konseyine havale etme talebini desteklediklerini söyledi ve bölgesel bir savaş riskinin “kesinlikle” var olduğunu kaydetti.

 

Gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulunan Douste-Blazy, iki tarafın da elinde tuttuğu rehineleri serbest bırakmalarını ve silahlı saldırılara son vermelerini istedi. Douste-Blazy, AB'nin siyasi müzakere sürecinin başlaması için arabulucu rolü üstlenebileceğini ifade etti.

 

Bir kınama da Rusya’dan

Bu arada Rusya da İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki saldırılarını kınadı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mihail Kaminin yayımladığı bildiride, İsrail'in Lübnan ve Gazze'deki “sivil altyapıya” düzenlediği saldırıyı kınayarak, tarafları “açık bir çarpışmadan” kaçınmak için sükunete çağırdı.

 

Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının 15 Temmuz cumartesi günü Kahire'de toplanacağı açıklandı. Arap Birliği sözcüsü Ala Rüşdi, “Gündemde Filistin ve Lübnan olacak” dedi. Arap Birliği'nin, Hizbullah'ın iki İsrail askerini kaçırması ve İsrail'in Lübnan'daki bazı hedefleri bombalamasından sonra toplantı yapılması için görüşmelere başladığı belirtildi.