YDH- İran’da yapılan 10. Dönem cumhurbaşkanlığı adaylarından Dr. Muhsin Rızai, seçim sonrasında kargaşa çıkarmakla suçlananlarla birlikte görevini kötüye kullanan güvenlik güçlerinin de yargılanması gerektiğini belirtti.

 

İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Yargı Gücü Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi’ye bir mektup göndererek, seçim sonrasında kargaşa çıkaranların yargılandığı gibi görevini kötüye kullanan ve yasaları çiğneyerek başına buyruk hareket eden güvenlik personelinin de yargılanmasını istedi.

 

Mektubunda ülkeye büyük zararlar veren son olayların ülkede “karışıklık çıkaranlar” ile başına buyruk hareket eden kişiler ve görevini kötüye kullanarak yasaları çiğneyen güvenlik görevlilerinden oluşan iki grup tarafından çıkarıldığına dikkat çeken Dr. Rızai, “bu olaylarda iki tür sanık olduğu için iki tane de mahkeme kurulması gerekir” dedi.

 

İki taraflı yargılama yapılmaması durumunda adaletin yerine gelmeyeceğini ve ülkede huzurun sağlanamayabileceğini belirten Dr. Muhsin Rızai, cumartesi günü yapılan mahkemede birinci gruba giren kişilerin yargılandığını ifade etti ve “bu durumda ikinci mahkeme ne zaman düzenlenecek? Bu mahkemeler neden eş zamanlı olmasın?” diye sordu.

 

Dr. Muhsin Rızai, mektubunda son olaylarda dört grubun yer aldığını belirterek bu grupları şöyle sıraladı:

 

1- Düzeni ve güvenliği sağlamakla görevli devlet güçleri. Bu grup içerisinde görevini yerine getirirken yaralananlar ve şehit olanlar oldu.

 

2- Yasaları çiğneyerek üniversite yerleşkelerine, sokaklardaki göstericilere saldıranlar veya tutukevlerinde yasaları ayaklar altına alarak tutuklulara ve sanıklara gayri insani ve gayri İslami davrananlar.

 

3- Sükunet içerisinde tepkilerini ve taleplerini dile getiren ve hem yasaları çiğneyenlerin hem de karışıklık çıkaranların saldırılarına maruz kalan gösterici halk. Hayatını kaybedenlerin ve şehit olanların çoğu da halktan kişilerdir.

 

4- Karışıklık çıkaranlar. Bunlar sokaklarda halka ve devlet güçlerine saldırdılar ve kamu mallarına ve şahıs mallarına zarar verdiler.

 

Birinci ve üçüncü grupta yer alan halkla güvenlik güçlerinin son olayların en büyük kurbanları olduğuna değinen Dr. Rızai, cumartesi günü yapılan mahkemede karışıklık çıkarmakla suçlananların yargılandığını belirterek yasaları çiğneyen ve başına buyruk hareket edenlerin ise yargılanmadığını söyledi.

 

Tahran ve İsfahan üniversitelerinin yerleşkelerine düzenlenen saldırıların, Muhsin Ruhulemini örneğinde olduğu gibi tutukluyken işkence görenlerin ve sükunet içerisinde gösteri yapan halka saldıranların yargılanması ve bu olayların aydınlatılması gerektiğini belirten Rızai, hem karışıklık çıkaranların hem de yasaları çiğneyenlerin arkasında kimlerin olduğunun bu mahkemede ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.