YDH- Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ın 14 Mart ittifakından ayrılmasıyla ittifakın çöküşün eşiğinde olduğu bildirildi.

 

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat’ın 14 Mart ittifakı içerisindeki varlığını siyasi hayatı açısından kara bir leke olarak tanımlayıp ittifaktan ayrılması üzerine 14 Martçıların parlamentodaki çoğunluğu ortadan kalkarken, Sa’d Hariri’nin hükümeti kuramadan görevi cumhurbaşkanına iade etmesi ihtimalinin ortaya çıktığı bildiriliyor.

 

Lübnan’daki en-Neşrah haber ajansına demeç veren 14 Mart İttifakına mensup bir yetkili, el-Mustakbel Lideri Sa’d Hariri’nin Perşembe gününe kadar hükümeti kuramaması durumunda başbakanlık adaylığından çekileceğini söyledi.

 

Canbolat’ın 14 Mart İttifakı’ndan ayrılmasının tüm dengeleri altüst ettiğini belirten yetkili, Canbolat’ın ayrılmasıyla Hariri’nin kabinede üç bakanlık kontenjanını da kaybetmiş olduğunu ifade etti.

 

Öte yandan Fars haber ajansına demeç veren Hizbullah Siyasi Komite Üyelerinden Hıdır Nureddin, Canbolat’ın Hizbullah’la ve muhaliflerle ilişkilerini geliştirmek istediğini belirterek Canbolat’ın Direniş saflarına katılmasının ABD planının tamamen çöktüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

Lübnan İlerici Sosyalist Partisi Lideri Velid Canbolat, partisinin olağanüstü kongresinde 14 Mart İttifakı’ndan ayrıldığını açıklamış ve 14 Martçılarla ittifakının zorunluluktan kaynaklandığını; ancak bunun devam etmesinin mümkün olmadığını söylemişti.

 

Canbolat’ın gelecekte muhaliflerle sorun yaşamak istemediğini belirten Hizbullah Siyasi Komite Üyesi Hıdır Nureddin, “Canbolat, önceleri ABD’nin Ortadoğu’daki hedeflerine ulaşabileceğini düşünmüştü; ama sonradan bunun böyle olmadığını, ABD planlarının çöktüğünü ve Direniş’in durumunun ise iyiye gittiğini gördü. Canbolat, şimdi Direniş ile birlikte olursa bunun kendi çıkarlarına daha uygun olacağını düşünüyor” dedi.