Başbakan Nuri el-Maliki, uzun bir medya polemiğinin ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürtler aralarında yaşanan sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin de önerisiyle Kürt liderlerle kuzeydeki Süleymaniye kentinde bir araya geldi.
Gerçekten el-Maliki liderliğindeki Bağdat hükümeti ile Kürt grupları arasındaki anlaşmasızlık giderek tırmanıyordu; hata bazı bölgelerde Peşmergeler ve Irak ordusu kaç defa çatışmanın eşliğinden dönmüştü.
Kısa bir süre önce Başbakan Maliki, ABD’de temaslarda bulundu, ardından ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Bağdat’ı ziyaret etti. İşte bu iki önemli temas sonrası yumuşatma süreci başladı.
Yumuşatma sürecinin başlaması esnasında Kuzey Irak’ta yerel seçimler yapıldı. Bu seçimlerin başarılı olduğu gerekçesiyle Başbakan el-Maliki, Talabani’nin önerisi ile Kuzey Irak’ı ziyaret edeceğini açıkladı.
Bu açıklama haklı olarak Türkmenler arasında da yankı yaptı; çünkü Irak’taki en büyük otorite başbakanlıktır. Bununla birlikte siyasetçilerin her an siyasi gözlemcilerin beklemediği sürpriz adımlar attıkları da bilinen bir durumdur. Zira siyasette sabit bir görüş ya da tavır yok.
Süleymaniye kentinde görüşmeler yapıldı, ardından uzlaşı havaları içinde basın toplantısı düzelendi. Basın toplantısında pratiğe dönük bir adım görülmedi. Sadece sorunları çözmek için iki taraftan oluşan bir komisyonun kurulacağı açıklandı.
Başbakan Nuri el-Maliki dikkatli açıklamalar yapmaya çalışsa da 140. madde konusunda Türkmenleri ve Arapları rahatsız edici açıklamalarda bulundu.
Türkmenler ve Araplar arasında Başbakan Maliki’nin bu konuda gelecek günlerde bir düzeltme yapacağı beklentisi oluşurken bu ziyaretin başka birtakım boyotları da dikkat çekiyor.
Genel seçimlerin yaklaşması ve ABD’nin baskısı Başbakan Maliki’nin kuzey Irak ziyaretine ilişkin yeni boyutlara örnek oluşturuyor. Dolayısıyla şimdi gelecek günlerde bazı gelişmelerin yaşanması muhtemel gözüküyor.
Başbakan Nuri el-Maliki’nin kuzey Irak’taki açıklamaları çerçevesinde atacağı adımların iki muhtemel sonucu olabilir.
Bunlardan birincisi: Maliki’nin bu adımları Irak kamuoyunu kızdırabilir, 140. maddenin uygulanması gibi hususlar Maliki’nin siyasi hayatını bitirebilir.
İkinci olarak ise: Kürtlerle bazı küçük sorunları hallederek diğerlerini tarihsiz bir zamana erteleyebilir.
Her halükarda bunlardan hangisi olursa olsun Başbakan Nuri el-Maliki’nin bu ziyaretten sonra biraz başı ağrıyacak gibi gözüküyor.
Özdemir Hürmüzlü