YDH- Tutuklulara kötü davranıldığı için İslam İnkılabı Rehberi’nin talimatıyla kapatılan Kehrizek Tutukevi’nin yetkililerinin cezalandırıldığı yönündeki açıklama İranlı parlamenterler tarafından ikna edici bulunmadı.

 

İran İç Güvenlik Komutanı Ahmed Mukaddem’in Kehrizek Tutukevi’nde tutuklulara kötü muamelede bulunan güvenlik görevlilerinin görevden alındığına ve cezalandırıldığına ilişkin açıklaması İran Meclisi’nin önde gelen muhafazakar milletvekilleri tarafından tatmin edici bulunmadı.

 

Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, tutuklulara kötü muamelede bulunanların cezalandırıldığı ile ilgili açıklamanın yeteri olmadığını belirterek “açıklama yeterli değildir; bu kişiler isimleriyle, resimleriyle hatta fotoğraflarıyla televizyonda ve gazetelerde tanıtılmalı ve yargılanmalıdırlar” dedi.

 

Cezalandırıldıkları söylenen kişilere ne ceza verildiğinin açıklanmasını ve halkın bu kişilerin gerçekten cezalandırıldığı konusunda temin edilmesini isteyen Mutahhari, “bu olay Zehra Kazımi ve Zehra Beni Yakub olaylarında olduğu gibi sorumluların cezalandırılıp cezalandırılmadığının belli olmadığı bir olay olarak kalmamalı bu konuda şeffaf davranılmalı” dedi.

 

Meclisin diğer muhafazakar milletvekillerinden Hamid Rıza Katuzyan da Polis Komutanının açıklamasını ikna edici bulmadığını belirterek bu olayın boyutlarının çok geniş olduğunu söyledi ve “Kehrizek’te ölüm olayları yaşanmıştır, bu ülkenin gençleri ortadan kaldırılmıştır. Bu konudaki yasalar son derece açıktır, dolayısıyla bu meselenin siyasileştirilmeden ele alınıp incelenmesi gerekmektedir” dedi.

 

İslam İnkılabı Rehberi’nin Kehrizek Tutukevinin kapatılmasını ve sorumlularının cezalandırılmasını istediğini hatırlatan Katuzyan, “eğer buna aykırı davranılıyorsa artık bu ülkeden geriye ne kalmıştır” diye konuştu.

 

Hükümet yanlısı Rajanews internet sitesi ve Keyhan gazetesi ise tutuklulara işkence eden ve onların ölümlerine sebep olan Kehrizek Tutukevi yetkililerinin yargı sürecinin şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini isteyen milletvekillerini sert bir şekilde eleştirdi.