YDH- İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, tutuklulara tecavüz edildiği yönündeki iddiaların doğrulanması durumunda sorumlu olan herkesin cezalandırılması gerektiğini belirtti.

 

Üyelerinin çoğunluğu savaş dönemi gazilerinden oluşan İnsan Haklarını Savunan Hukukçular Derneği’nin düzenlediği bir toplantıya katılan İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, seçimlerden sonra yaşanan olaylar dolayısıyla tutuklanan şahıslara kötü muamelede bulunulduğuna dair iddiaların doğrulanması durumunda olayın tüm sorumlularının en azından görevden alınması ve yargılanması gerektiğini söyledi.

 

Dr. Muhsin Rızai’ye son olaylarda tutuklananların durumuna ilişkin bir rapor sunan İnsan Haklarını Savunan Hukukçular Derneği’nin Başkanı Nebi Ahmedlu, güvenlik görevlilerinin tutuklulara kötü muamelede bulunduğuna ilişkin hazırladıkları raporun ilgili merciler tarafından incelenmekte olduğunu ifade etti.

 

Derneğin raporunu dinledikten sonra açıklamada bulunan Dr. Rızai, “eğer İslam Cumhuriyeti’nde bir görevli haysiyet ve ahlak dışı bir davranışta bulunabiliyorsa ulusal yas ilan edilmelidir” dedi.

 

Onuncu dönem cumhurbaşkanlığı adaylarından Mehdi Kerrubi, Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’ye gönderdiği mektupta tutuklulara tecavüz edildiğine dair iddiaların araştırılmasını istemişti.

 

Öte yandan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, bugünkü meclis oturumunda Huccetulislam Mehdi Kerrubi tarafından söz konusu iddialar konusunda açıklamada bulunarak, meclis tarafından oluşturulan komisyonun Kehrizek Tutukevi’nde ve Evin Cezaevi’nde yaptıkları incelemede tutuklulara yönelik tecavüz iddialarını doğrulayacak hiçbir bulguya rastlanmadığını söyledi.

 

Meclis Başkanı Laricani ayrıca Mehdi Kerrubi’den söz konusu tecavüz iddialarına sahip olduğu ilişkin belge ve delilleri komisyona teslim etmesini istedi ve bu konuda ortaya konan delillerin ciddiyetle inceleneceğini ifade etti.