YDH- Başta Amerika olmak üzere bazı Batılı ülkeler tarafından Uluslar arası Atom Enerjisi Ajans’ından gizli olarak yeni bir nükleer tesis kurmakla suçlanan İran, yeni uranyum zenginleştirme tesisi konusunda açıklamada bulundu.

 

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, nükleer reaktör yakıtı üretmek üzere yeni bir uranyum zenginleştirme tesisi kurduklarını belirterek, bu tesisin de tıpkı diğer tesisler gibi Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın kuralları çerçevesinde inşa edildiğini söyledi.

 

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da BM Genel Kurulu toplantısına katılmak için gittiği New York’ta bir basın toplantısı düzenleyerek inşa edilen yeni nükleer tesisin Ajans’tan gizlendiği yönündeki iddiaları yalanladı.

 

İran’ın Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın herhangi bir yeni tesis yapılmadan 6 ay önce Ajans’a bilgi verilmesi gerektiğine ilişkin kuralına bağlı olduğunu söyleyen Ahmedinejad, “yeni uranyum zenginleştirme tesisi, bir buçuk yıldan önce faaliyete geçmeyecek, İran’ın yeni tesisin denetlenmesi konusunda Ajans’la hiçbir sorunu bulunmamaktadır” dedi.

 

ABD başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nikola Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown,  cuma günü yaptıkları ortak açıklamada İran’ı, Ajans’tan habersiz olarak yeni nükleer tesis inşa etmekle suçlamış ve ağır yaptırımlarla tehdit etmişlerdi.