YDH- İslam Devrimi’nin gerçekleştiği 1979’dan bu yana diplomatik ilişkileri bulunmayan İran’la Amerika arasında bugün ilk defa doğrudan ikili görüşmeler yapıldı.

 

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi ülkesiyle Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri ile İran arasında nükleer program konusunda İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan görüşmelerin olumlu geçtiği bildirilirken, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ile Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’un ilk defa doğrudan görüştükleri ifade edildi.

 

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, 5+1 görüşmelerinden sonra yaptığı basın toplantısında Burns’la Celili’nin ikili görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

 

ABD Dışişleri Bakanı William Buırns’la İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi genel Sekreteri Said Celili’nin öğlen yemeğinde bir araya geldiğini belirten Wood, görüşmenin içeriği konusunda bilgi vermezken, Burns Celili görüşmesi İranlı gazeteciler tarafından da doğrulandı.

 

İran’dan yayın yapan Tabnak adlı haber sitesi, 5+1’le yapılan müzakerelere katılan bir İranlı yetkilinin Burns’la Celili arasında önemli konuların ele alındığı bir görüşme gerçekleştiğini açıkladığını belirterek İran’la ABD arasında 30 yıldır kesik olan diplomatik ilişkilere dikkat çekerek görüşmenin önemine değindi.

 

Fransız haber ajansı ise İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin alışılmadık bir şekilde New York yerine Washington’a yaptığı ziyarete değinerek Mutteki’nin ABD Kongresinden bazı senatörlerle görüştüğünü duyurdu ise de söz konusu haberler hem İranlı hem de Aberikalı yetkililer tarafından yalanlandı.

 

Öte yandan İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili, 5+1 görüşmelerinden sonra İran televizyonuna yaptığı açıklamada nugün Cenevre’de yapılan görüşmelerde ortak bakış açılarının bulunduğunu söyledi.

 

5+1 ülkeleriyle başarılı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Celili, ülkesinin 5+1 ülkelerine sunduğu yeni öneri paketi konusunda açıklamalarda bulunduğu ifade etti.

 

Görüşmelerin nasıl devam edeceği konusunda muavinler düzeyinde müzakerelerin sürdürüleceğini belirten Said Celili, sundukları pakette ekonomiyle, güvenlikle ve uluslar arası meselelerle ilgili boyutlar bulunduğuna dikkat çekerek görüşmede ortaya konulan ortak bakış açılarının geliştirilmesini umduğunu ifade etti.

 

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ise Cenevre’de yapılan görüşmelerde İran’ın uranyum zenginleştirmesinden taviz vermesi konusu üzerinde yoğunlaşılmadığını açıkladı.

 

Washington ziyareti konusunda da açıklamalarda bulunan Mutteki, “Washington’a bu kentte bulunan menfaat büromuzu ziyaret etmek için gittim, ayrıca ABD’de birçok İranlı yaşıyor ve onların işleri de bu büro aracılığıyla görülüyor. İran’la ABD arasında diplomatik ilişki bulunmuyor; ama bizimle Amerika arasındaki irtibat sadece siyasi ya da diplomatik konularla sınırlı değil, geçmişte olduğu gibi kültüre ve ekonomik alanlarda işbirliğimiz bulunuyor” dedi.