YDH- Irak’ın en etkili dini otoritesi Ayetullah Sistani’nin seçimlerde herhangi bir grubu desteklemediğini belirterek tüm siyasi gruplara eşit mesafede durduğunu söylediği açıklandı.

 

Irak’ın eski başbakanlarından İyad Allavi, bugün Ayetullah Sistani’yi ziyaretinden sonra düzenlediği basın toplantısında Ayetullah Sistani’nin Irak’taki tüm parti ve gruplarla irtibatının eşit olduğunu söylediğini açıkladı.

 

Ayetullah Sistani ile ülkenin mevcut durumu ve önemli meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirten Allavi, “Ayetullah Sistani, Irak’taki tüm siyasi parti ve gruplarla eşit oranda ilişkisi olduğunu belirtti, seçimlerde açık liste uygulamasını desteklediğini söyledi ve hile, aldatma ve yolsuzluğun olmadığı bir seçim yapılmasını vurguladı” dedi.

 

Ayetullah Sistani’nin Irak’ın birlik ve beraberliğini vurguladığını; Şii’siyle, Sünni’siyle Hıristiyan’ıyla hiçbir Iraklı arasında fark görmediğini ve Irak’ın tüm Iraklılara ait olduunu düşündüğünü ifade ettiğini belirten Allavi, görüşmeden büyük bir memnuniyet duyduğunu ve yakın zamanda kendisini tekrar ziyaret edeceğini söyledi.

 

Seçimlerde Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ile koalisyon yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir soruyu da cevaplayan el-Irakiye Lideri İyad Allavi, “Irak Uzlaşma Cephesi’nden geriye pek bir şey kalmadı; zira partiler arasında etnik veya mezhebi temelde yapılan ittifaklar gittikçe zayıflıyor. Biz, ilkelerimize yakın olan bazı ittifaklarla koalisyon yapacağız. Bu konudaki görüşmeler devam ediyor, önümüzdeki haftalarda hangi ittifak içerisinde yer alacağımızı açıklayacağız” dedi.