YDH- Daha önce Irak Uzlaşma Cephesi adlı Sünni ittifak içerisinde yer alan Irak İslam Partisi, seçimlere Irak Dayanışma Cephesi adlı ittifak listesiyle gireceğini açıkladı.

 

BBC Arapça servisi, Irak İslam Partisi tarafından kurulan yeni ittifak listesi, “Irak dayanışma Cephesi” adını aldı.

 

50 adaydan oluştu bildirilen Irak Dayanışma Cephesi’nin üyelerinin çoğunu Irak İslam Partisi’nin oluşturduğu bildirilirken, Irak Ulusal Aşiretler Birliği ile Türkmen Adalet Partisi’nin de söz konusu ittifakta yer aldığı ifade edildi.

 

2005 yılında yapılan seçimlere Birleşik Irak İttifakı çatısı altında giren Şii Dava Partisi ile Irak İslami Yüksek Konseyi, 2010 yılının ocak ayında yapılacak olan parlamento seçimlerine herhangi bir etnik veya mezhebi ayrım yapmaksızın tüm siyasi grupları kuşatan yeni ittifaklarla girmeye hazırlanırken Irak Uzlaşma Cephesi adlı Sünni İttifak’ın önemli liderlerinden Halef Uleyyan ile İslam Partisi’nin eski lideri Tarık Haşimi’nin yeni kurulan ittifakta yer almaması dikkat çekti.

 

Liderliğini Başbakan Nuri el-Maliki’nin yaptığı Dava Partisi öncülüğünde kurulan Hukuk Devleti İttifakı ile Liderliğini Ammar el-Hekim’in yaptığı Irak İslami Yüksek Konseyi öncülüğündeki Irak Ulusal İttifakı’nda Şii, Sünni, Kürt, Türkmen ve Hıristiyan parti ve liderler yer alıyor.