YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, bugünkü şartlarda vahdetin İslam dünyasının en önemli ihtiyacı olduğunu belirterek hacda vahdete aykırı davranışlar konusunda hassas olunmasını istedi.

 

İranlı hac görevlilerini kabul eden İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, günümüzde İslami vahdete özen gösterilmesinin en temel ihtiyaç olduğunu belirterek “Hac, İslam ümmetinin vahdete aykırı her türlü ayrılıkçı adıma karşı kararlı duruşunun tezahür ettiği bir yer olmalıdır” dedi.

 

İran’dan yayın yapan Tabnak adlı internet sitesinin haberine göre İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, haccın İslam dünyası açısından son derece değerli ve büyük bir fırsat olduğunu belirterek “Mescid-i Haram’da, Mescid-i Nebevi’de, hidayet imamlarının ve büyük sahabelerin kabirlerinin yanında bu fırsatı değerlendirerek iman, maneviyat ve huşu sermayesinden istifade edilmelidir” dedi.

 

İranlı hacılardan İslam adabına ve Kur’an terbiyesine uygun davranışlarla bir örnek oluşturmasını isteyen Ayetullah Hamenei, Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi’deki cemaat namazlarına iştirak edilmesi gerektiğini belirtti ve “Bizim imamlarımız daima Allah evinin ziyaretçilerine cemaat namazlarına katılmayı tavsiye ederdi; çünkü bu katılım vahdetin pratik olarak sergilenmesidir” diye konuştu.

 

Kumeyl duası ve müşriklerden beraat merasimlerinin hacdaki en önemli tebliğler olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, tevhidin sergilendiği yer olan haccın Allah’tan başkasının velayetini kabul etmemenin ve Allah’tan başkasının velayetinden beri olunduğunun ilanı olduğunu ifade etti.

 

Konuşmasında sıklıkla İslami vahdetin önemine vurgu yapan Ayetullah Hamenei, “Bugün Irak, Pakistan vb gibi bazı İslam ülkelerinde meydana getirilen kanlı olaylar, Şii ve Sünni Müslümanlar arasında tefrika çıkarmaya yöneliktir. Dolayısıyla Müslümanlar arası vahdet meselesine son derece büyük bir dikkat gösterilmelidir” dedi.

 

Bu tür terörist eylemlerde bulunanların dorudan veya dolaylı olarak yabancıların uşağı olduğunu belirten İslam İnkılabı rehberi Ayetullah Hamenei, “Allah’ın evinin ziyaretçileri, özellikle Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’de ve Pakistan’ın bir bölümünde yaşanan olaylar konusunda ilgisiz kalmamalıdır” diye konuştu.

 

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, hacda İslami vahdete aykırı girişimler konusunda hassas olunması gerektiğini belirterek, Şii ve Sünni Müslümanlara yönelik hakaretlerin ABD ve bazı yabancı istihbarat servislerinin isteği doğrultusunda gerçekleştirilen vahdeti bozucu adımlar olduğunu söyledi ve Suudi yönetiminden vahdeti bozucu girişimlere karşı görevini yapmasını istedi.