YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde Ak Parti hükümetinin içerideki ve uluslar arası alandaki başarılarından mutluluk duyduklarını açıkladı.

 

Fars haber ajansının bildirdiğine göre resmi bir ziyaret için Tahran’a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul eden İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, İran ve Türkiye halkları arasındaki samimi tarihsel bağlara değinerek “bugün iki ülke arasındaki ilişkiler son birkaç asır boyunca benzersiz bir noktaya ulaşmıştır. Biz, hükümetinizin içerideki ve uluslar arası alandaki başarılarınızdan mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Türk dış politikasının İslam dünyasına yönelişinin doğru ve takdir edilen bir yöneliş olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “Sizin Filistin halkına verdiğiniz destek, doğru ve akıllı bir İslami hareketti ve bu hareket Türkiye’nin İslam dünyası içindeki konumunu pekiştirdi” dedi.

 

Başbakan Erdoğan’a “hükümetinizin İslam dünyası ile yakınlaşması hem Türkiye içerisindeki halk tabanınızın güçlenmesini hem de dünya Müslümanlarının size destek vermesini sağlayacaktır” diyen Ayetullah Hamenei, ülkesinin Türkiye’nin uluslar arası alandaki politikalarını ve ekonomik yönelişlerini memnuniyetle izlediklerini belirterek “İslam dünyasını güçlendiren her hareketi destekliyoruz. Bu yüzden de iki ülke arasındaki ilişkiler son otuz yıl içerisindeki en iyi dönemi yaşıyor” diye konuştu.

 

Türkiye ile İran ilişkilerinin mevcut durumdan birkaç kat daha fazla potansiyellere sahip olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “Sizin ve Ahmedinejad’ın ciddiyetiniz ve pratikliğiniz iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda bir fırsat oluşturmaktadır” dedi.

 

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Ortadoğu bölgesinin durumuyla ilgili yaptığı derlendirmede de bölgedeki sorunların çözümüyle ilgili olarak Batılılar tarafından sunulan reçetelerin insaflı, adil ve işlevsel olmadığını belirterek Batılı reçetelerin Irak, Filistin ve Afganistan gibi bölge ülkelerinin sorunlarını çözebilecek güçte olmadığını söyledi ve “İran ve Türkiye, dostça ve kardeşçe bu sorunların çözümü konusunda birlikte adım atmalıdır” dedi.

 

Amerika’nın Irak ve Afganistan konusundaki başarısızlığına da işaret den Ayetullah Hamenei, İran’la Türkiye’nin Irak konusunda en küçük bir ihtilafının bile bulunmadığına inandığını belirtti ve hem İran’ın hem de Türkiye’nin Irak’ın birliğini, güvenliğini, bağımsızlığını ve istikrarını istediğini söyledi.

 

“Irak’ın gerçek anlamdaki bağımsızlığı ve istiklali bu ülkeye pençesini atmış olanların çıkarına değildir. Onlar attıkları sloganların aksine Irak’ta demokrasi de istememektedirler” diyen Ayetullah Hamenei; Türkiye, İran, Suriye ve Irak arasında, doğru ve programlı bir işbirliğinin zaruri olduğunu belirtti ve “elbette bu işbirliğinin muhalifleri olacak ve bunun yoluna taş koyanlar çıkacaktır; ama bu işbirliği son derece önemlidir” dedi.

 

Erbakan hükümeti döneminde kurulan D-8 topluluğunun son derece akıllıca ve değerli bir proje olduğuna dikkat çeken İslam İnkılabı Rehberi, “D-8’in eskisinden daha etkin olması, yeni ekonomik, kültürel ve siyasi programlar uygulaması için çalışınız” dedi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kendilerine gösterilen konukseverlikten dolayı teşekkür ederek ziyaretiyle 400 Türk ve İranlı işadamının görüşmelerde bulunduğunu belirtti ve İran’la işbirliğini geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.