YDH- Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesut Barzani’nin Kerkük’ke ilgili son açıklamasının kentte gerginliğe sebep olduğu bildirildi.

 

Kerkük Temsilcimiz Özdemir Hürmüzlü’nün bildirdiğine göre Barzani’nin son açıklamaları, son dönemde uzlaşma sinyalleri veren siyasi taraflar arasındaki gerilimi tırmandırdı.

 

Günlerdir Irak parlamentosunda hararetli tartışmalara neden olan genel seçim yasası kapsamında Kerkük’te seçimlerin yapılıp yapılmaması konusunda taraflar arasında yaşanan tartışmalar gündemin ilk sırasına oturdu.

 

Taraflar, medyada bu sorun hakkında uzlaşı sinyali verilirken Barzani’nin tehdit dolu açıklamaları ortamın yeninden gerginleşmesine sebep oldu.

 

Kuzey Irak Yerel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani dün basın mensuplarına verdiği demecinde Kerkük’ün bir Kürt kenti olduğunu belirterek buranın eninde sonunda ve her ne olursa olusun Kürt bölgesine bağlanacağını söyledi

 

Barzani’nin bu açıklamalarına Irak Türkmen Cephesi (ITC) tepki gösterdi. ITC Basın Bürosu tarafından yayınlanan bildiride Barzani’nin sözlerinin şiddetle kınandığı belirtildi ve Irak Merkezi hükümetinden ve Amerikan ordusundan bu tür açıklamalara karşı temkinli davranmaları istendi.

 

Irak Türkmen Cephesi, daha önce de kendilerine ulaşan son bilgiler doğrultusunda kente yasadışı olarak bulunan Kürt peşmerge güçlerinin parlamentonun Kürtleri razı edecek bir karar alamaması durumunda kentte baskın düzenlemeye hazırlandığını açıklamıştı.