YDH- Irak’taki iki büyük Şii partinin liderliğinde kurulan ittifakların seçim koalisyonu yapma konusunda anlaşmaya vardığı bildiriliyor.

 

Irak İslami Yüksek Konseyi öncülüğünde kurulan Irak Ulusal İttifakı ile Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti ittifakının dün gece Bağdat’ta yapılan bir toplantı sonucu seçim koalisyonu kurma konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

 

Irak’tan yayın yapan ve Irak İslami Yüksek Konseyi’ne yakınlığıyla bilinen Ahbaru’l- Irak adlı internet sitesinin haberine göre birleşme kararı alan Irak Ulusal ittifakı ile Hukuk Devleti İttifakı önümüzdeki hafta seçimlere katılacak ortak listeyi yayımlayacak.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Nuri el-Maliki’ye yakın bir kaynak ise, Irak Ulusal İttifakı ile Hukuk Devleti İttifaklarının üst düzey liderleri iki ittifakın birleşme kararı aldıklarını ve ortak bir seçim listesi oluşturma konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

 

Irak Ulusal İttifakı daha önce Başbakan Nuri el-Maliki’ye katılım çağrısında bulunmuş, ancak Maliki yapılan görüşmelerde aralarında başbakanlığın kendisine verilmesinin de bulunduğu bir dizi ön şart koşmuştu.

 

Saddam rejiminin devrilmesinden sonra etnik ve mezhebi eksende kurulan siyasi ittifakların aksine bu seçimlerde etnik ve mezhebi ayrımların belirleyici olmaktan çıktığı, hem Şii hem de Sünni partilerin seçim ittifakları kurdukları bildiriliyor.