YDH- Londra’dan yayın yapan Şarku’l- Evsat gazetesi, Ürdün’ün Saddam’ın eski yardımcısı Tarık Aziz’in eşine ve çocuklarına vatandaşlık vermesi üzerine Saddam’ın ailesinin ve yakın çevresinin nerede bulunduklarına ilişkin bir habere yer verdi.

 

Şarku’l Evsat’ın haberine göre Ürdün’ün Enformasyon’dan sorumlu Devlet Bakanı Nebil eş-Şerif, Tarık Aziz’in eşiyle Saddam ve Zeyd adlı iki oğluna insani sebeplerden dolayı vatandaşlık hakkı verdiklerini açıkladı.

 

Ürdün yasalarına göre normal şartlarda bir kişiye vatandaşlık verilebilmesi için vatandaşlık talebinde bulunan şahsın 25 yıl Ürdün’de yaşaması gerektiğini belirten gazete, Tarık Aziz’in ailesinin 2003’te Bağdat’ın düşmesinden sonra Ürdün’e kaçtığını ve 6 yıldır da Ürdün’de yaşadığını yazdı.

 

Asıl adı Hanna Mihail olan ve Saddam’ın yakın çevresindeki tek Hıristiyan olan Tarık Aziz, 1970’li yıllarda Enformasyon Bakanlığı, 1983-1991 yılları arsında dışişleri bakanlığı, 1991-2003 yılları arasında da Saddam’ın yardımcılığı görevinde bulunmuştu. 2003 yılının Nisan ayında Amerikalılara teslim olan Tarık Aziz halen cezaevinde bulunuyor.

 

Saddam’ın ailesi

Şarku’l Evsat gazetesi, Saddam’ın kızı Ragad ile kız kardeşinin Ürdün’ün başkenti Amman’da, eşi Sacide’nin de diğer aile üyeleriyle birlikte Katar’ın başkenti Doha’da yaşadığını yazdı. Saddam’ın Uday ve Kusay adlı iki oğlu, Irak’ın işgal edilmesinden sonra Amerikan askerleriyle girdikleri çatışmada öldürülmüştü.

 

Saddam’ın son Dışişleri Bakanı Naci Sabri, önce Avusturya’ya ardından da halen yaşadığı Katar’a giderken, savaş döneminin Enformasyon Bakanı Muhammed Said es-Sahhaf ise Abu Dabi’de yaşıyor.

 

ABD’nin Irak’ı işgali sırasında sık sık televizyonlarda boy gösterip Amerikalılara ağır kayıplar verdirildiğini belirten Muhammed Said es-Sahhaf, Bağdat’ın düşmesinden sonra Amerikalılara teslim olmuş ve kısa bir süre sonra serbest bırakılmasının ardından Abu Dabi’ye gitmişti. Es-Sahhaf, uzun bir süre Abu Dabi televizyonunda hatıralarını anlatmıştı.

 

Saddam döneminin halen yakalanamayan tek üst düzey yetkilisi olan İzzet İbrahim ed-Duri’nin ise Irak dışından Baas Partisi kalıntıları tarafından düzenlenen terörist eylemlere komuta ettiği bildiriliyor.

 

Saddam’ın üvey kardeşi ve İstihbarat Servisi Başkanı Barzan Tıkriti, Saddam’ın Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Irak Devrim Mahkemesi Başkanı Avad el-Bender ve Saddam’ın Kimyasal Ali Lakaplı kuzeni Ali Hasan el-Mecid ise idam edildi.