YDH- Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Baradei, İran’a Batılı ülkelere güven vermesi için yeni bir öneri getirdi.

 

İran’dan yayın yapan Tabnak adlı internet sitesinin haberine göre UAEA Başkanı Muhammed el-Baradei, katıldığı bir talk show programında İran’a ürettiği nükleer yakıtı gönderme konusunda başka bir yol önerdi.

 

Muhammed el-Baradei, İran’ın zenginleştirdiği uranyumu, Rusya yoluyla Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın Viyana’daki depolarına göndermek yerine Ajans’ın Türkiye’deki deposuna göndermesinin daha iy olacağını belirterek Türkiye’nin hem İran hem de Amerika açısından güvenilir bir ülke olarak kabul edildiğini söyledi.

 

İran’ın Rusya’ya güvenmediği için zenginleştirdiği uranyumu göndermeye yanaşmadığını belirten Baradei, İran’a zenginleştirdiği uranyumu Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın Türkiye’deki deposuna göndermesini daha sonra da Tahran’daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyduğu nükleer yakıtı doğrudan Rusya’dan almasını teklif ettiğini belirtti.

 

İran’ın kendisinin bu teklifini incelemekte olduğunu belirten el-Baradei, “İranlılarla her gün temas halindeyim, onlara uranyum zenginleştirme tesislerinizi atom bombası yapmak için kullandığınız yönündeki iddiaları ortadan kaldırmak ve güven vermek için zenginleştirdiğiniz uranyumu teslim edin dedim” diye konuştu.

 

Gayri resmi kaynaklar, Baradei’nin bu önerisinin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmnedinejad’ın önümüzdeki hafta yapacağı Türkiye ziyaretinde Başbakan Erdoğan’la görüşmesi sırasında ele alınacağını ifade ettiler.