YDH- Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, İran ve Ayetullah Sistani’nin Şii partilerin liderliğindeki ittifak listelerini birleştirmeye çalıştığını söyledi.

 

Irak Parlamentosu’ndaki Kürdistan İttifakı milletvekillerinden Mahmud Osman, İran ve Ayetullah Sistani’nin Irak İslami Yüksek Konseyi Liderliğindeki Ulusal İttifak’la Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nı seçim ittifakı yapmaları içi birleştirmeye çalıştıklarını belirterek Kürt siyasi gruplarından da birleşmelerini istedi.

 

Iraklı Şiilerin henüz önümüzdeki seçim döneminden sonra kimin başbakan olacağı konusunda bir uzlaşmaya varamadığını belirten Mahmud Osman, “Maliki ve Bağdat’taki bazı diğer partiler, uzun bir süredir ülkeye çoğunluğun hükümetini dayatmaya çalışıyorlar; ancak mevcut durumun değiştirilmesi için öncelikle anayasanın değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

 

Bir önceki seçimlerden sonra Irak’ta cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı Şii, Sünni ve Kürt siyasi partiler arasında uzlaşmaya göre belirlenmiş, cumhurbaşkanlığı Kürtlere, başbakanlık Şiilere ve meclis başkanlığı da Sünnilere bırakılmıştı.

 

Birleşik Irak İttifakı’nın yerine kurulan Irak Ulusal İttifakı ile Başbakan Nuri el-Maliki’nin liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın birleşerek seçimlere ortak listeyle girmesi yönünde anlaşmaya varıldığı belirtilirken, bazı siyasi gözlemciler İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin son Bağdat ziyaretinin Irak’taki Şii grupları birleştirmeye yönelik olduğunu ifade ediyorlar.