YDH- İran’ın önde gelen taklit mercilerinden Ayetullah Mekarim Şirazi, seçimlerde hem olumlu hem de olumsuz gelişmeler yaşandığını belirterek sorunların varlığının reddedilmesinin çözüme katkı sunmayacağını ifade etti.

 

Ayetullah Mekarim Şirazi, bugün bir grup milletvekilini kabulü sırasında yaptığı konuşmada ülkede yaşanan en önemli sorunun içeride yaşanan gerginlik olduğunu belirterek “ben ne yabancıların saldırısından ne de sübvansiyonların kaldırılmasından endişe ediyorum. Benim endişe ettiğim tek şey iç gerginliklerdir eğer bu gerginlikler ortadan kaldırılırsa diğer sorunlar çözülebilir” dedi.

 

Tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Ayetullah Mekarim Şirazi, “seçimler gayet iyiydi; elbette bu, bizim kabul etmemiz gereken bazı sorunları da beraberinde getirdi. Dünyanın tabiatı budur gül dikensiz olmaz” diye konuştu.

 

“Önemli olan gülü, dikeni elimize batmayacak şekilde ustalıkla toplayabilmektir hiçbir sorun yaşamadan mutlak menfaat elde etmeyi istemek mantıklı değildir. Yöneticiliğin anlamı da olumlu etkenleri faal hale getirmek olumsuz etkenleri ise önlemektir” diyen Ayetullah Mekarim Şirazi, bazılarının seçimlerin sadece olumlu yanlarını söz konusu edip olumsuz yanlarını göz ardı ettiğini belirtti ve “doğru olan sorunların var olduğunu görmek ve kabul etmektir; zira gerçeği göz ardı edip kabul etmeyerek sorunlar çözülmez” dedi.

 

İran halkının ve devrimin büyüklüğü sayesinde üstesinden gelebileceği iki büyük sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirten Ayetullah Mekarim Şirazi, “bizim sorunlarımızdan birincisi gün geçtikçe bize karşı el ele verip birleşen ve güçlenen yabancı düşmanlardır. O halde onların karşısında bizim de güçlü olmamız gerekiyor. İkinci sorunumuz ise ekonomik sorunlardır. Bu sorunun bir kısmı kuraklıktan, küresel ekonomik krizden, kötü yönetimden bir kısmı da sübvansiyonların kaldırılmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

 

Bu sorunların çözülebilmesi için gerginlikten uzak durmaya ve sükunete ihtiyaç olduğunu belirten Ayetullah Mekarim Şirazi, “eğer yapılan her yürüyüş ve gösteride bir taraf diğerine diğer taraf da ötekine bağırıp çağıracak olursa bu gerginlik sorunu çözülemez ve biz de sorunlara hakim olamayız” diye konuştu.

 

Son dönemde ülkedeki siyasi gruplar arasında birlik ve beraberliği sağlamaya dönük çabalara da değinen Ayetullah Mekarim Şirazi, “birlik beraberlikten kastedilen, bazı basın organlarının yazdığı gibi anarşi çıkaranlarla, nizama ve rehberliğe muhalif olanlarla ve Batı tarafından aldatılanlarla birlik olmak değildir. Tersine; nizama, ülkenin bağımsızlığına, rehberliğe, merceiyete ve anayasaya inananlarla birlik olmaktır” dedi.

 

Ayetullah Mekarim Şirazi, “Halkın bir kısmı seçimlerde başka bir yol izledi, şimdi seçimlerden sonra bir araya gelip el ele vermeli, diyalogla yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmalı ve düşünceleri birbirine yakınlaştırmalıyız. Daha sonraki aşamada da nizama, rehberliğe, Kur’an’a ve İslam’a bağlı olanlar bir araya gelmeli ve ekonomik sorunları çözmeye yabancı tehditlere karşı çıkmaya çalışmalıdır” dedi.

 

İslam’ın bir şura dini olduğunu belirten Ayetullah Mekarim Şirazi, yöneticileri bu konuda tecrübe sahibi olanlarla danışmaya ve onların tecrübelerinden yararlanarak sorunların çözümü için çalışmaya davet etti.