YDH- ABD eski Başkanı George Bush döneminin Irak’ta görev yapan diplomatlarının Irak’ı ekonomik açıdan yağmaladıkları belirtildi.

 

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Bush dönemindeki Amerikalı diplomatların Irak’ta kurdukları şirketler ya da danışmanlık adı altında gösterdikleri faaliyetler aracılığıyla Irak’ı yağmaladıklarını yazdı.

 

Financial Times gazetesi, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından Irak’a yönetici olarak atanan Jay Garner ile Bush döneminde ABD’nin Irak büyükelçiliğini yapan Zalmay Halilzad’ın Irak üzerinden dev servetler kazanan Amerikalı diplomatların başında geldiğini ifade etti.

 

Zalmay Halilzad’ın kurduğu danışmanlık şirketinin Bağdat ve Erbil’de bürolarının bulunduğunu yazan gazete, bu şirketin sözcüsünün Halilzad’ın Irak’a çok ender geldiğini söylediğini duyurdu.

 

Jay Garner’in de Irak’ta faaliyet gösteren Kanadalı bir şirkete danışmanlık yaptığını belirten gazete, “bölgedeki Arap ülkelerinde, Amerika’nın Irak’ı bu ülkedeki enerji kaynaklarını kontrol etmek için işgal ettiğine dair düşünce hakim, Amerikalı diplomatların bu doğrultudaki faaliyetleri oldukça düşündürücü”  yorumunu yaptı.