YDH- Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ocak ayında yapılacak olan Irak parlamentosu seçimlerini boykot etme tehdidinde bulundu.

 

El-Cezire televizyonunun haberine göre Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Irak parlamentosunun sandalyelerin illere göre paylaşımını düzenlememesi durumunda Kürdistan bölgesinin Irak parlamentosu seçimlerini boykot edebileceğini söyledi.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclis Başkanı Kemal Kerkuki de Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani’nin tutumunun bölgenin resmi tutumunu yansıttığını belirterek sandalyelerin illere göre dağılımında bir düzenlemeye gidilmemesi durumunda ocak ayında yapılacak olan genel seçimleri boykot edeceklerini söyledi.

 

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcılarından Tarık Haşimi, Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi tarafından onaylanan seçim yasasını imzalamamakla tehdit etti.

 

Tarık Haşimi, Irak dışında yaşayan seçmenlerin meclisteki kontenjanının 15 sandalyeye çıkarılmaması durumunda Irak meclisinin uzun tartışmaların ardından kabul ettiği seçim yasasını onaylamayacağını söyledi.

 

Tarık Haşimi’nin seçim yasasını onaylamama tehdidi, Irak meclisindeki birçok parlamenterin tepkisine neden olurken Sadr grubu milletvekillerinden Baha el-Areci, Haşimi’nin bu tutumunun yurt dışındaki seçmenlerin oyunu kazanmaya yönelik bir siyasi manevra olarak değerlendirdi.