YDH- Bir süre önce seçimleri boykot etme tehdidinde bulunan Iraklı Kürtlerin ardından bu kez de Sünni Araplar seçimleri boykot etme tehdidinde bulundu.

 

Irak parlamentosu birkaç oturumun ardından seçim yasasında bazı düzenlemelere gittiyse de Irak parlamento seçimlerinin hala belirlenen zamanda yapılıp yapılamayacağı üzerinde kuşkular bulunuyor.

 

Irak’ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi’nin yurt dışında yaşayan Iraklıların kontenjanının arttırılması talebiyle seçim yasasını onaylamamasının ardından yaşanan gerilim sürerken, parlamentonun seçim yasasında yaptığı son değişikliklerin Tarık Haşimi’nin taleplerine cevap vermediği bildirildi.

 

Seçim yasasıyla ilgili değişikliklerin Irak parlamentosundaki Şii ve Kürt milletvekillerinin kabul oyuyla gerçekleştiği, Sünni milletvekillerinin ise buna tepki göstererek meclis salonunu terk ettikleri bildiriliyor.

 

El-Cezire televizyonu, Irak parlamentosundaki 50 milletvekilinin Meclis Hukuk Komisyonunun değişiklik teklifine karşı çıktığını belirterek bu milletvekillerinin değişikliğin Tarık haşimi’nin veto ettiği maddeler üzerinde yapılmadığını ifade ederek komisyonu ve meclis başkanını anayasayı çiğnemekle suçladıklarını duyurdu.

 

Irak parlamentosu tarafından kabul edilen son değişiklik, bu seçimlerdeki her ilin kontenjanının 2005 seçimlerinde yapılan seçmen kaydına göre belirlenmesini ve yüzde 3’lük bir nüfus artışını esas alınmasını öngörüyor.

 

Irak parlamentosundaki Sünni milletvekillerinden Usame Nuceyfi, yeni seçim yasasının 15. Maddesinin anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek bununla Neyneva, Selahaddin ve Kerkük illerine ait sandalyelerin kuzey Irak lehine çalınmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

Irak Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı baha el-Areci ise konuyla ilgili açıklamasında yapılan bu değişiklikle Irak içinde ve dışında yaşayan herkesin seçimlere katılabileceğini belirterek “şunun bilinmesi gerekir ki seçim yasasının ikinci defa veto edilmesi mümkün değildir. İkinci vetonun yasal açıdan hiçbir değeri yoktur. Bugün bu yasaya oy veren milletvekillerinin sayısı, yasanın vetosunun reddi için yeterlidir” dedi.

 

Daha önce talepleri dikkate alınarak seçim yasasında değişiklik yapılmaması durumunda seçimleri boykot edeceklerini belirten Kürtlerin seçim yasasında yapılan bu değişiklikten en çok yararlanacak kesim olduğu bildiriliyor.

 

Tarık Haşimi’nin yeni seçim yasasını ikinci kez veto edip edemeyeceği konusundaki tartışmalar sürerken, el-Cezire televizyonu, bu kez de Sünni Arapların seçimleri boykot etmek tehdidinde bulunduklarını duyurdu.