Birleşik Irak İttifakı: ABD ve Irak Özel Kuvvetleri İç Savaş Peşinde

01 Ocak 1970

SAAF: Birleşik Irak İttifakı, bir bildiri yayımlayarak ABD emrinde çalışan Irak Özel Kuvvetleri’nin Irak’ta iç savaş çıkarmaya yönelik organize suçlar işlediğini belirtti.

SAAF: Birleşik Irak İttifakı, bir bildiri yayımlayarak ABD emrinde çalışan Irak Özel Kuvvetleri’nin Irak’ta iç savaş çıkarmaya yönelik organize suçlar işlediğini belirtti.

 

Birleşik Irak İttifakı Siyasi Komitesi yaptığı olağanüstü toplantının ardından ABD güçlerini ve Zalmay Halilzad’ı eleştiren sert bir bildiri yayınladı.

 

Bağdat’ın kuzeyindeki eş-Şaab bölgesinde yer alan “Mustafa” Camiine yönelik saldırıdan ABD askeri güçlerini ve ABD’nin Bağdat büyükelçisi Zalmay Halilzad’ı sorumlu tutan bildiri, Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Cevat el-Maliki tarafından el-Irakiye televizyonundan okundu.

 

Söz konusu bildiride “ABD askeri güçleri ve bu güçlerin emri altında bulunan Irak Özel Kuvvetleri, ibadet eden onlarca kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan Mustafa Camiine yönelik saldırının sorumlularıdır. Birleşik Irak İttifakı, ABD’nin iddiasında bulunduğu demokrasiyle bağdaşmayan bu saldırının izahının mümkün olmadığını düşünmektedir” dendi.

 

ABD’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın müdahaleci tutumlarının da eleştirildiği bildiride, Halilzad’ın açıklamalarının ve ABD güçlerinin davranışlarının Irak’ta iç savaş çıkmasına zemin hazırlar nitelikte olduğu vurgulandı.

 

Birleşik Irak İttifakı’nın Irak hükümetinden bu olayın arka planının açıklığa kavuşturulması için en kısa sürede bir soruşturma başlatması gerektiğinin ifade edildiği bildiride, Irak Savunma Bakanlığının kontrolü dışında doğrudan ABD güçlerinin emri altında hareket eden Irak Özel Kuvvetlerinin de ortaya çıkarılması istendi.

 

Bildiride ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Birleşik Irak İttifakı, söz konusu Irak Özel Kuvvetlerinin ABD’nin desteğiyle Irak’ta iç savaş çıkarmaya yönelik organize suçlar işlemekte olduğuna inanmaktadır.

 

Zalmay Halilzad’ın Irak’taki siyasi sürece yönelik müdahalelerini de sert bir şekilde eleştiren Birleşik Irak İttifakı bildirisinde: “Aralarında Samerra’daki patlamaların da yer aldığı Irak’taki birçok cinayet, ABD’nin Irak halkına yönelik fitneci komplolarındandır” dendi.

 

Bildiride son olarak Irak hükümetinin iç güvenlik yetkisini yabancı güçlerden özellikle de ABD’li güçlerden alması gerektiği vurgulanarak Irak halkından da bir iç savaşın ortaya çıkmasına sebep olacak kışkırtıcı komplolardan uzak durması istendi.