İsrail ateşkesi kabule hazırlanıyor

01 Ocak 1970

SAAF-İsrail’in birkaç gün içinde; ABD’nin, Avrupa aracılığıyla İran, Lübnan ve Suriye’ye de

SAAF-İsrail’in birkaç gün içinde; ABD’nin, Avrupa aracılığıyla İran, Lübnan ve Suriye’ye de sunacağı ateşkes planını kabul edeceği bildiriliyor.

 

Worldtribune.com adlı internet sitesi, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, ABD’nin Hizbullah’la ateşkes imzalanmasına ilişkin planını birkaç gün içinde kabul edeceğini bildirdi. Worldtribune’e bilgi veren İsrailli kaynak, söz konusu ateşkes planının Avrupa aracılığıyla İran ve Suriye’ye de iletildiğini belirterek, “İsrail, ilkesel olarak ateşkese hazır; muhtemelen bunun zamanı ve detayları konusunda

48 saat içerisinde karar verilecek” dedi.

 

İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Pazar günü hükümetin Hizbullah konusunda sonuç almak için baskı yaptığını belirterek, birkaç gün sonra değerlendirilecek sonuçları hemen elde edebilmek için hava operasyonları yaptıklarını söylemişti.

 

Worldtribune’e bilgi veren kaynak ABD’nin ateşkes planında Lübnan hükümetinden orduyu şu an Hizbullah’ın bulunduğu İsrail-Lübnan sınırına yerleştirmesini isteyeceğinin sanıldığını belirterek bunun, ateşkesin sağlanmasından sonra gerçekleşeceğini söyledi.

 

Söz konusu ateşkes planında Hizbullah’ın bu bölgedeki askeri güçlerinin çekilmesi konusunda herhangi bir işarette bulunulmazken, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını öngören BM Güvenlik Konseyi’nin 1555 sayılı kararına vurgu yapılacağı belirtiliyor.

 

Hizbullah, ateşkes için silahsızlandırmayı öngören hiçbir ön şartı kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

 

Öte yandan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyore’ye mesaj göndererek Hizbullah’ın sınırdan 20 kilometre geriye çekilmesi durumunda esir mübadelesini ve ateşkesi kabule hazır olduğunu bildirdiği açıklandı.

 

Şu anki İsrail kabinesinde Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan, eski Genel Kurmay Başkanı ve Savunma Bakanı, Şaul Mofaz da gelişmelerin seyrine göre operasyonların bir ya da iki hafta daha devam edeceğini söyledi.