YDH- Yemen Ulusal Dayanışma Konseyi, hükümetin ülkenin kuzeyindeki muhalif el-Husi milislerine karşı hala bir başarı elde edilemediğini belirtti.

 

El-Cezire televizyonuna demeç veren Yemen Ulusal Dayanışma Konseyi Başkanı Hüseyin bin Abdullah el-Ahmer, ülkenin kuzeyindeki el-Husi milislerine karşı herhangi bir ilerleme sağlanamadığını belirterek Husilerle yapılan savaşın uzaması dolayısıyla bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.

 

Husilere karşı yapılan savaşın uzamasına rağmen savaşta hiçbir ilerleme kaydedilmemesinin akla bazı sorular getirdiğini belirten el-Ahmer, “Husilere karşı yürütülen savaşın bitirilememesi acaba kasıtlı mıdır yoksa kötü yönetimden mi kaynaklanmaktadır, bunun belirlenmesi için bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması gerekir” dedi.

 

“Geçtiğimiz Şaban ayından bu yana Yemen ordusu Husilerle savaşın hiçbir cephesinde zafer haberi veremedi, tersine birkaç bölge de Husilerin eline geçti” diyen el-Ahmer, bu durumun sorumlusunun ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

Hükümetin dürüstlüğünü ispat edebilmesi için muhalif partilerden ve sivil toplum örgütlerinden oluşan bir araştırma komisyonu kurulmasına izin vermesi gerektiğini belirten el-Ahmer, savaşın sürmesi yüzünden kalkınmanın durduğunu belirtti ve savaşın neden uzadığının bir an önce açıklanmasını istedi.

 

Öte yandan Yemen hükümeti bugün bir açıklama yaparak Sa’da kentinin Husi milislerinden temizlendiğini açıkladı. Husi milislerini “bir grup türedi” olarak niteleyen Yemen hükümeti, Sa’da kentinin Husi milislerinden temizlendiğini, kente girmeye çalışan Husi milislerinin de ağır kayıplar vererek püskürtüldüğünü öne sürdü.

 

El-Husi hareketi ise bugün bir bildiri yayımlayarak Yemen hükümetinin zafer haberini yalanladı ve Yemen ordusunun hiçbir ilerleme kaydedemediğini savundu.