YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, hükümet karşıtı bazı çevrelerin rejim karşıtlığına paralel düşen tutumlarını eleştirdi.

 

Muharrem ayının girişi münasebetiyle dini ilimler havzası öğrencilerine ve öğretim görevlilerine hitaben bir konuşma yapan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan kamplaşmalara ve son olarak da İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin resminin yakılması olayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Tüm ülkede büyük protesto gösterilerinin düzenlenmesine neden olan İmam Humeyni’ye hakaret olayı sonrasında halka sükunet çağrısı yapan İslam İnkılabı Rehberi, ilk olarak seçim sonrasında yaşanan olaylara değindi ve “Seçimlerden sonra bazıları maalesef, yasaları çiğneyerek kargaşa çıkardılar ve ümitsizliğe kapılmış olan düşmanın yeniden küstahlaşmasına sebep olan bir ortam yarattılar. O kadar ki kalabalık öğrenci kitlesinin gözünün önünde İmam’a, İslam nizamına ve devrime hakaret ettiler” dedi.

 

Bu yasadışı eylemlerin yabancı medyayı memnun ve teşvik etmeye yönelik olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “bazıları, yasalara uyma sloganı atarak yasalara aykırı davranıyor. Bu kesimler, İmam’ın taraftarı olduğu sloganını atıyorlar; ama öyle işler yapıyorlar ki İmam’a yönelik böylesi bir hakaret gerçekleştiriliyor” dedi.

 

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, İslam, İmam ve Devrim için çalışan kimselerin söylemlerinin ve eylemlerinin ilkelere karşıt hareketlere yol açtığını fark eder etmez bundan hemen uyarı çıkarmaları ve çizgilerini değiştirmesi gerektiğini belirterek “bu beyler neden hala bir uyarı çıkarmıyorlar?” dedi.

 

“İslam Cumhuriyetinin en temel şiarı “istiklal, özgürlük ve İslam cumhuriyeti” olduğu halde İslam Cumhuriyeti’ndeki İslam çıkarılıyor. Beyler kendilerine gelmelidirler ve yanlış yolda yürümekte olduklarını anlamalıdırlar. Filistin’e destek vermek ve Siyonist rejime karşı çıkmak için kutlanan Kudüs Gününde Siyonist rejimin lehine ve Filistin’in aleyhine slogan atılıyor. Bundan bir uyarı çıkarılması ve bu akımlardan beri olunduğunun ilan edilmesi gerekiyor” diyen Ayetullah Hamenei, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Zulüm ve istikbarın elebaşları ABD, İngiltere ve Fransa olmasına rağmen niçin onları destekliyorlar, niçin bundan bir uyarı çıkarmıyorlar. Firariler, saltanat yanlıları ve Tudehliler, onları desteklediği halde niçin bundan bir uyarı çıkarmıyorlar ve kendilerine gelerek gittikleri yolun yanlış olduğunu anlamıyorlar. Artık gözlerini açsınlar ve bu akımlardan teberi etsinler, akılcılık bahanesiyle bu açık gerçekler görmezden gelinebilir mi? Bu gerçekleri görmezden gelmek aklın karşısında yer almaktır. Akıl, İmam’a hakaret karşısında bu meseleyi temelden inkar etmek yerine hakareti mahkum etmeyi emretmektedir. İsimlerini ve konumlarını İslam Devrimi’ne borçlu olan bizim bu eski arkadaşlarımız niçin kendilerine gelmiyorlar? İmam’ın ve Devrim’in düşmanları nasıl oluyor da onların sözlerinden ve eylemlerinden memnun oluyor onları alkışlıyor, onların resimlerini taşıyorlar?”

 

Seçimlerin yasalara uygun bir şekilde yapıldığını ve seçimlerde herhangi bir hile yapılmadığını belirten Ayetullah Hamenei, “yasalara bağlılık, seçilmiş cumhurbaşkanını kabul etmesek bile yasalara saygılı olmamızı gerektirir” dedi.

 

İran devlet televizyonu, İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin resminin yakıldığına ilişkin görüntüler yayımlamış ve bu görüntülerin öğrenci günü kutlamaları sırasında çekildiğini iddia etmişti.

 

Hükümet karşıtı liderlerden Mir Hüseyin Musevi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada İmam Humeyni’ye yönelik bu hakaretin öğrenciler tarafından yapıldığına dair bilgisi olmadığını ve bunun öğrenciler tarafından yapıldığına inanmadığını belirterek “böylesi bir şey olmuşsa bile bu şüpheli bir harekettir ve bu karşı devrimci hareketin televizyondan yayımlanması da doğru değildir” demişti.

 

Musevi, İmam Humeyni’ye yönelik hakaret konusundaki görüşünün sorulması zerine dün yaptığı açıklamada “İmam Humeyni, çağımızda dinin ihyacısı ve müstekbirlere karşı mücadele konusunda milletleri uyandıran büyük bir uyarıcıdır. İmam’ın Müslüman halklar ve özellikle de İran halkı üzerinde büyük bir hakkı bulunmaktadır. İmanlı ve insaflı hiç kimse onun fotoğrafına böylesi bir hakaret yapamaz. Bana sevgi duyanlar Hz. İmam Humeyni’ye en küçük bir hakareti bile asla caiz göremezler, İmam’ın saygınlığını korumayı vacip bilirler. Öğrencilerin böylesi bir karşı devrimci eylem yapmadıklarından eminim; çünkü hepimiz biliyoruz ki öğrenciler İmam’a büyük bir aşk duymaktadırlar ve İmam’ın idealleri için her türlü fedakarlığı yapmaya da hazırdırlar” demişti.