YDH- Irak İslami Yüksek Konseyi Tahran Temsilcisi Muhsin el-Hekim, ülkesiyle İran arasındaki petrol kuyusuyla ilgili yaşanan krizin çözümlenememiş sınır ihtilafından kaynaklandığını söyledi.

 

İran’la Irak arasında son olarak bir petrol kuyusu konusunda yaşanan krizin 1975 tarihli Cezayir anlaşmasıyla sonuca bağlanması öngörülen; ancak hala bir çözüme kavuşturulamayan sınır ihtilaflarından kaynaklandığını belirten Muhsin el-Hekim, Cezayir anlaşmasından sonra iki tarafın oluşturduğu komisyonların sınır işaretleri koyduğunu; ancak daha sonra yaşanan savaş sebebiyle bu işaretlerin ortadan kalktığını söyledi.

 

Ülkesiyle İran arasında son iki yılda sınır işaretlerinin yeniden konulması için komisyonlar oluşturulduğunu belirten Irak İslami Yüksek Konseyi Tahran Temsilcisi Muhsin el-Hekim, iki tarafın da hak iddia ettiği “Fekke” petrol kuyusu ile ilgili krizin uluslar arası yasalar çerçevesinde ve görüşmeler yoluyla halledilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Her iki tarafın da propagandalara başvurmak yerine Fekke petrol kuyusu konusundaki sorunu bilgi paylaşımı ve diyalogla çözmesi gerektiğini belirten Muhsin el-Hekim, mevcut siyasi atmosferin Tahran’la Bağdat arasında var olduğu iddia edilen ilişki düzeyine yakışmadığını söyledi.

 

Bir kesim aleyhindeki propaganda atmosferinin İran’la Irak’ın düşmanlarından başka kimsenin işine yaramayacağını belirten Muhsin el-Hekim, “1975 tarihli Cezayir anlaşması, İran’la Irak arasındaki sınır sorunlarını belirlemiştir ve gelecekte yaşanabilecek sorunlara ilişkin hukuki yolu da ortaya koymuştur. Her iki taraf da bu anlaşmaya başvurarak aradaki meseleyi halledebilir” dedi.

 

Irak, kendisine ait Fekke petrol kuyusunun İranlı askerlerce ele geçirildiğni ve buraya İran bayrağı çekildiğini, İran ise bu petrol kuyusunun kendilerine ait olduğunu ve herhangi bir sınır ihlalinin söz konusu olmadığını iddia ediyor.