YDH- İran’da, aşura merasimleri sırasında kutsal değerlere hakaret içerikli sloganlar atarak halka ve kamu binalarına saldıran grupların yarın protesto edileceği bildirildi.

 

Aşura merasimleri sırasında şahsi araçlara ve kamu binalarına saldıran ve kutsal sayılan değerlere hakaret içerikli slogan atan gruplara yönelik protesto gösterileri devam ederken, çeşitli resmi kuruluşlar ile sivil topum örgütlerinin çağrısıyla yarın tüm ülke çapında protesto yürüyüşlerinin düzenleneceği bildirildi.

 

İran’daki taklit mercilerinin, dini kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve resmi kuruluşların çağrısıyla yarın tüm ülke çapında düzenlenecek olan protesto gösterileri için hazırlıklar sürerken, ülkenin çeşitli kentlerinde dün ve bugün yapılan protesto gösterilerinde de aşura merasimleri sırasında yaşanan olaylar mahkum edildi.

 

Öte yandan aşura merasimleri sırasında yaşanan olaylardan sonra reformcu kanada mensup bazı siyasi yetkililerin ve gazetecilerin de tutuklandığı bildiriliyor.

 

İran basınında yer alan haberlere göre Mir Hüseyin Musevi’nin üst düzey siyasi danışmanlarından Dr. Ali Rıza Beheşti ve Zehra Rahneverd’in kardeşi Şahpur Kazımi, tutuklandı.

 

İran polis teşkilatı da bugün bir açıklama yaparak aşura merasimlerinde çıkan olaylarda ölenlerin kimliklerini açıkladı ve aşura gününde hayatını kaybeden Mir Hüseyin Musevi’nin yeğeni Ali Habibi Musevi’nin herhangi bir kargaşa ve şiddet olayının yaşanmadığı Şadman caddesinde yürürken bir otomobilden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtti.