İsrail Beyt Hanun'dan Çekildi

01 Ocak 1970

BBC- İsrail birlikleri, Lübnan'daki operasyonları sonrası iki cephede birden rahatlıkla savaşabileceklerini söylemişlerdi.

BBC- İsrail birlikleri, Lübnan'daki operasyonları sonrası iki cephede birden rahatlıkla savaşabileceklerini söylemişlerdi.

 

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyinde, topraklarına roket atan Hamas militanlarını engelleme amacıyla iki gün önce işgal ettikleri Beyt Hanun kasabasından çekildi.

 

Filistinli sağlık yetkilileri, kasabada çıkan çatışmalarda en az altı Filistinli'nin öldüğünü açıkladı.

 

Belediye Başkanı, İsrail'in ev, ekili dikili alan, elektrik ve su şebekesine verdiği zararın yedi milyon doları bulduğunu belirtti.

 

İsrail güçleri geçen ay Hamas militanlarının, bir İsrailli askeri rehin almas ardından Gazze'nin bazı yerlerini işgal etmişti.

 

Bu olaydan bu yana Refah sınır kapısının ilk kez geçici olarak, açılması üzerine binlerce Filistinli Mısır'dan Gazze'ye geçti.

 

İsrail Hizbullah'a mı yoğunlaşıyor

 

İsrail birlikleri, Lübnan'daki operasyonları sonrası iki cephede birden rahatlıkla savaşabileceklerini söylemişlerdi.

 

Zira İsrail'in Gazze'deki operasyonu da sürüyordu.

 

Ancak İsrail şimdlik dikkatini tamamen Hizbullah üzerinde yoğunlaştırmışa benziyor. İsrail askerî kaynakları, Gazze'nin kuzeyindeki operasyonlarınaysa son verdiklerini doğruladı.

 

Hatırlanacağı gibi Hizbullah'tan önce Hamas, bölgede bir İsrail askerini rehin almıştı.

 

İsrail güçleri Pazar günü Beyt Hanun kasabası eteklerinde sınırı geçmişler ve bir çiftliğe el koymuşlardı.

 

Askerler açıkça, Hamas gibi grupların, Gazze'den füze saldırıları düzenlemelerini önlemeye çalışıyorlardı.

 

Ancak şimdi operasyon son bulmuş durumda.

 

Daha önce çıkan çatışmalarda ise yedi Filistinli öldürüldü.

 

İsrail ordusu füze saldırılarını önleyebilmiş değil. Askerler bölgeyi kontrol ederken bile Gazze'den saldırılar sürmüştü.

 

Dün de sınır bölgesinde ondan fazla füze atıldı. Elbette bunlar Lübnan'dan atılanlarla kıyaslandığında çok daha etkisiz. Can kaybına yol açmaları zor fakat insanların yaralanmasına neden olabiliyorlar.

 

Zaten Gazze'den düzenlenen saldırılar sonucu yaralanan İsrailliler de oldu.

 

Militanlar ise İsrail'in Gazze'de sık sık gerçekleştirdiği ve sivillerin ölümüyle sonuçlanan saldırılarına misillemede bulunduklarını söylüyorlar.

 

İsrail Gazze'deki operasyonuna da, üç hafta önce bir askerinin rehin alınması üzerine başlamıştı. Operasyonda, en az 85 Filistinli ve bir İsrail askeri öldü.