Irak’ta yayımlanan el-Adale gazetesi, Baasçı oldukları gerekçesiyle seçime girmeleri yasaklanan 15 siyasi grubun kendilerine seçimlere girme izni verilmemesi durumunda siyesi süreci tehlikeye düşüreceklerini açıkladıklarını belirterek “bu grupların siyasi süreçte yer alması veya almamasının ülkenin siyasi hayatı üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır; çünkü Irak’taki siyasi süreç, şehitlerin kanlarıyla sulanmıştır” yorumunu yaptı.
Bu konuyu başyazısında ele alan el-Mutamer gazetesi de Baasçıları Siyasi Hayattan Temizleme Kurulu’nun 15 gruba seçimlere girme yasağı getirmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdi ve “bu adım ülkenin siyasi hayatının sıhhatli kalması için son derece zorunluydu” yorumunu yaptı.
Es-Sabahu’l- Cedide gazetesi ise 15 siyasi grubun Baasçı oldukları gerekçesiyle seçimlere katılmasının engellenmesinin hata olduğunu savunarak bunun tüm siyasi grupların zararına olacağını belirti ve “bu düşüncesiz uygulama, yalnızca eski rejim yanlılarının çıkarına hizmet edecektir” diye yazdı.
Baasçı oldukları gerekçesiyle seçimlere girmesi yasaklanan bu 15 siyasi grubun dört sene boyunca Sünnilerin siyasi sürece girmeleri için çalıştığını belirten Sabahu’l- Cedide gazetesi, bunların seçimlere girmesinin engellenmesinin bu grupların siyasi süreç konusunda işbirliği yapmamalarına sebep olacağını ifade etti.
Salih el-Mutlak liderliğindeki 15 Baasçı gruba seçim yasağı getirilmesini destekleyen el-Beyyinetu’l- Cedide gazetesi ise “Salih el-Mutlak, Baasçı olduğu için iftihar ettiğini defalarca söylemişti. Halbuki Irak anayasası, Baasıların siyasi sürece giremeyeceklerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır” değerlendirmesini yaptı.