YDH- Irak’ın İran’la sınırını yeniden belirlemek için kurulacak komisyon görevine başlamadan önce Fekke bölgesindeki petrol kuyularından çekilmesini istediği bildirildi.

 

İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi’yi kabul eden Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, iki ülke arasındaki sınırların yeniden belirlenmesi için kurulan komisyonun çalışmalarına başlamadan önce İran’dan askerlerini Fekke bölgesinden çekmesini ve 18 Aralık tarihinden önceki duruma geri dönülmesini istedi.

 

İran büyükelçisinden Fekke bölgesi konusundaki İran görüşünü dinlediğini belirten Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, resmi raporlarla İran tarafının söyledikleri arasında fark olduğunu öne sürerek “ortak sınır komisyonları mutlaka faaliyetlerine başlamalıdır; ama Fekek’deki durum da eski haline geri döndürülmelidir” dedi.

 

İran’ın 18 Aralık’ta Fekke bölgesindeki petrol kuyularına kendilerine ait olduğunu öne sürerek asker sevk etmesi üzerine yaşanan bunalımın çözümü için her iki tarafın dışişleri bakanları geçtiğimiz hafta bir araya gelerek sınırların yeniden belirlenmesi için ortak bir komite kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı.